Kermisexploitanten demonstreren op marktplein Hilversum

Beeldmateriaal: Robin Zweep

Kermisexploitanten uit heel het land hebben vandaag gedemonstreerd op het Marktplein in Hilversum. Ze kwamen daar vanochtend bij elkaar om aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waarin zij zich momenteel bevinden.

Rond half 11 in de ochtend, reden de eerste vrachtwagens onder toeziend oog van enkele motoragenten het marktplein op. Op het plein stond inmiddels een orgel opgesteld die veel lawaai maakte. Sommige nietsvermoedende Hilversummers kwamen op het orgelgeluid af. Rechts van het orgel stond een grote witte trailer met daarop de tekst: Wat is het verschil tussen een pretpark en een kermis? De kermis moet weer open! Wat de demonstranten oneerlijk vinden, is dat pretparken vanaf 9 juni hun deuren weer mogen openen. Terwijl kermisexploitanten hun attracties tot 30 juni gesloten moeten houden, zoals staat beschreven in het heropeningsplan. De kermisbranche vindt dat maar moeilijk te begrijpen. Een van de demonstranten noemt dat problematisch, omdat een groot deel van het kermisseizoen dan al verloren is gegaan.

Demonstrant Johan Stekelenburg vertelt: “We willen gewoon weer aan de bak, plezier maken voor de mensen. Thuiszitten kunnen we altijd nog! Twee weken geleden bekeek het demissionaire kabinet Rutte III of kermissen al eerder in het heropeningsplan konden worden opgenomen, maar daar kwam uiteindelijk weinig van terecht.

Om 11 uur stonden er zo’n 150 mensen op het plein, verspreid in kleinere groepjes.  Evenals ongeveer 20 vrachtwagens. Frans Stuy, organisator van het protest was ondertussen druk in de weer met de pers. Die in grote aantallen op de demonstratie was afgekomen. Volgens Stuy, neemt de overheid de kermisbranche niet serieus, en worden zij door de overheid als grofvuil behandeld. Ondertussen verzamelde veel van de demonstranten zich aan de rand van het plein, waar de toespraak begon. “Fijn dat u er allen bent” klinkt het luid. “Begin maart 2020 werd ons bedrijf stil gelegd door deze bizarre coronapandemie. aldus de woordvoerder die de demonstranten toesprak.

In tegenstelling tot de meeste andere sectoren krijgt de branche niet of nauwelijks coronasteun van de overheid. De branche zit al vele maanden volledig op slot. Een van de kermisexploitanten is Frank Ockers. Hij vind dat de politiek totaal geen aandacht heeft voor de branche. “Iedere maand kom ik 3.500 euro tekort om de zaak draaiende te houden. Voorafgaand werden er ongeveer 400 mensen op de demonstratie verwacht. Dat aantal werd niet gehaald en het waren er ongeveer de helft.

De kermisbranche heeft deze keer bewust voor Hilversum gekozen vanwege de verwachte media-aandacht. Vorig jaar demonstreerde de groep al eens op het mediapark. De demonstratie was voorafgaand bij de gemeente aangekondigd en door de gemeente goedgekeurd. De gemeente had wel enkele voorwaarden aan de demonstratie gesteld. Zo mocht de demonstratie alleen plaatsvinden tussen 11:00 uur en 13:00 uur. En mochten de demonstranten een beperkt aantal voertuigen het marktplein oprijden. Wanneer de demonstratie niet tot het gewenste effect leidt, is de branche van plan om op het Malieveld in Den Haag te gaan demonstreren.  Uiteindelijk is de demonstratie zonder incidenten verlopen.

Van links naar rechts:

1. Grafkist met tekst: Kermisexploitanten in nood: Deze legering wordt onze dood! 2. 1,5 meter van de afgrond. 3. Het duurt te lang. 4. Circus is net als kermiscultuur.

(Wordt aangevuld)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *