Hilversum in de Oorlog geeft weer leven aan oude oorlogsvoorwerpen

Hilversum in de Oorlog geeft weer leven aan oude oorlogsvoorwerpen

Door de jaren heen zijn veel spullen uit de Tweede Wereldoorlog kwijt of vergeten, ondanks dat zijn er mensen die ze weten te vinden. Zo is Robin Gouwswaard, voorzitter van de stichting Hilversum in de Oorlog, zo’n zeven jaar geleden begonnen met het verzamelen van allerlei voorwerpen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Vandaag de dag specialiseert Robin zich in voorwerpen die te maken hebben met Hilversum. Naar aanleiding daarvan, en omdat hij serieuzer wilde overkomen bij instellingen, is hij de stichting Hilversum in de Oorlog gestart. En dat is goed gelukt, want de stichting kreeg de kans om op 11 & 12 september hun verzameling te kunnen tentoonstellen in de Grote Kerk te Hilversum.

Robin, komt zelf uit Loosdrecht, en daarom heeft hij ervoor gekozen om het dichtbij huis te houden met zijn collectie. Ondanks dat, heeft hij toch uit alle hoeken van de wereld voorwerpen verzameld die oorspronkelijk ook uit Hilversum komen. Een voorbeeld daarvan zou de vaas zijn die hieronder op de foto’s te zien is, waarop ‘Hilversum’ staat geschreven. Deze heeft hij uit Canada weten te halen. Het vermoeden is dat een Canadese soldaat het mee naar huis heeft genomen als souvenir.

Van uniformen tot ansichtkaarten die te maken hebben met Hilversum
waren er te zien tijdens deze tentoonstelling. “Ik vind de brief van Rein Sjenitzer erg interessant omdat deze brief met de waarschuwing dat Duitse soldaten jonge joden oppakten bij het station in Amsterdam mogelijk zijn leven heeft gered, aangezien hij zelf in Amsterdam werkzaam was.” is wat hij te vertellen had over de ansichtkaart die hem het meest aansprak. Die was anoniem gestuurd naar iemand die onderweg zou zijn geweest naar Amsterdam op het moment dat de Duitse leger te wachten stond op het station om het
Joodse volk in Nederland op te pakken.

Ook heeft Gouwswaard een paar jaar geleden de kans gekregen om eigenaar te worden van de wachtman jas die te zien is op de foto hieronder. Deze is gevonden in de vloer van een huis in Hilversum waar de eigenaren bezig mee waren om het te verbouwen. ”Ik ben persoonlijk veel mee betrokken geweest…en ik vind het hartstikke mooi dat ik dat heb mogen hebben.” Aldus Robin.

Over de auteur

Paula Puia

Pluk de dag. Email: paulapuia@outlook.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *