Kom deze maand naar de tentoonstelling van De Zilveren Camera in Museum Hilversum

Kom deze maand naar de tentoonstelling van De Zilveren Camera in Museum Hilversum

In het Hilversum Museum kun je sinds kort kijken naar de tentoonstelling van De Zilveren Camera. De Zilveren Camera is de nationale fotoprijs voor beste nieuwsfoto van het afgelopen jaar. Eigenlijk zou de tentoonstelling al op 6 februari van start gaan, maar de COVID-pandemie gooide roet in het eten. In Juni, weliswaar maanden later dan gepland, is de tentoonstelling alsnog geopend.

Stef van Breugel (66), directeur van Museum Hilversum vertelt: “We zouden de expositie eigenlijk al op 6 februari openen. We hebben in de tussentijd gedaan alsof er niks aan de hand was en gewoon deze tentoonstelling gemaakt in de hoop dat we ergens in maart open zouden kunnen gaan. Uiteindelijk werd dat pas in Juni. Dat hadden we ook niet kunnen voorzien.” Het museum is lange tijd dicht geweest. Bezoekers aan het museum kunnen zelf ook hun stem uitbrengen na afloop van het museumbezoek voor de publieksprijs. Bij binnenkomst krijgen de bezoekers daarvoor een speciaal muntje.  De museumdirecteur zelf heeft daar naar eigen zeggen nog geen gebruik van gemaakt. “Ik heb zelf niet gestemd, maar de fotoserie van Joris van Gennip is wel mijn favoriet. Het is een fotoserie uit het hart van de demonstratie. Je krijgt een inkijkje op een unieke manier. Tegenwoordig kom je als fotograaf niet meer zo dichtbij demonstrerend publiek, want dan krijg je gewoon klappen of wordt je weggeduwd, aldus de museumdirecteur.

In het museum zijn ongeveer 250 winnende en genomineerde foto’s te bezichtigen. De Zilveren Camera beslaat 10 verschillende categorieën. De winnaar van de categorie Nieuws Nationaal Serie van dit jaar is fotograaf Kees van de Veen. De fotograaf volgde in maart vorig jaar Piet Franssen, die in het Wilhelminaziekenhuis in Assen werd opgenomen met corona. Uiteindelijk overleed Franssen op de IC-afdeling aan de gevolgen daarvan op 73 jarige leeftijd. Volgens de jury heeft Van de Veen het afscheid nemen van geliefden integer en intiem gefotografeerd.

De winnende fotoreportage van de ‘ Nieuws Nationaal Serie’ 

Bezoekers zijn erg te spreken over de tentoonstelling. Een van de bezoekers vertelt na afloop: “Ik vond de tentoonstelling prachtig. De foto’s hebben mij geraakt. Je denkt weer helemaal terug aan alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Als je haar vraagt op welke foto zij heeft gestemd voor de publieksprijs vertelt ze: “Ik heb gestemd op de foto van Black Lives Matter. Dat was natuurlijk een enorm onderwerp afgelopen jaar. Er zat een heel sterke foto bij, waarop een sterkte vrouw staat afgebeeld, aldus bezoeker Marjolijn.” Zij is daar samen met haar vriendin Lia. Ook zij vertelt over haar bezoek: “Wij gaan altijd samen naar een museum, dat is een traditie. Het Singer in Laren was dicht dus zochten we naar een alternatief. Iets wat dichtbij was. We houden allebei van foto’s dus was dit een leuk alternatief.” Lia is ook erg te spreken over de inrichting van het museum. “Er zijn mooie ruimten, welke mooi belicht zijn en daarnaast natuurlijk prachtige foto’s. Ze zijn natuurlijk niet voor niks geselecteerd. Er staan goede teksten bij de foto’s.” Volgens haar is dat in andere musea wel eens anders. “Het is goed dat ze het genummerd hebben zodat je de tekst bij de foto kan pakken.” Ook is ze positief gestemd over het idee van de muntjes waarmee er gestemd kan worden op de publieksprijs. “Dat vind ik een mooie methode.”

Op bepaalde dagen komen fotografen zelf naar het museum. “Het is een soort Meet and Greet, vertelt de museumdirecteur. Iedereen kan dan persoonlijk kennis maken met winnende fotografen. “Dat gaat goed en is hartstikke leuk.” Op welke dagen welke fotograaf naar het museum komt, valt te lezen op de facebookpagina van het museum. Ook buiten het museum is een deel van de tentoonstelling te zien. Voor de ingang staan verschillende kubussen. Ook voor het station bij De Kwekerij staan verschillende winnende foto’s afgebeeld. Daarnaast doen er verschillende winkeliers aan de Kerkbrink mee. “het is de eerste keer dat er zoveel winkeliers meedoen vertelt Van Breugel. Voorbijgangers kunnen met de camera applicatie van hun telefoon een QR-code scannen waarna er een pop-up venster opent met meer informatie.

Door de coronamaatregelen is vooraf reserveren verplicht. Dat kan via de website. Bezoekers kunnen kiezen uit drie verschillende tijdsloten. De eerste, dagelijks van 11:00 uur tot 13:00 uur. De tweede van 13:00 uur tot 15:00 uur, of als laatste van 15:00 uur tot 17:00 uur.  Per tijdslot zijn er maximaal 70 bezoekers welkom in het museum. De sluiting heeft meer negatieve gevolgen gehad op de geplande programmering. Daardoor is de tentoonstelling van de World Press Photo welke gepland stond voor afgelopen januari gecanceld. Ondanks dat het museum van een bescheiden formaat is vinden er meerdere tentoonstellingen plaats van landelijke betekenis. De museumdirecteur vertelt daarover: Dat is een beetje onze formule, We trekken veel Hilversummers, maar hebben ook veel landelijk aanbod.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *