Kan Platenhuis ‘t Oor nog op tegen streamingdiensten?

Kan Platenhuis ‘t Oor nog op tegen streamingdiensten?

Foto: Lejla Hulsebos

De Hilversumse Platenhuis ‘t Oor weet nog altijd het hoofd boven water te houden, ondanks de stijgende populariteit van streamingdiensten. 

Gerard Kamer (62), eigenaar van Platenhuis ’t Oor, denkt dat de vraag naar fysieke producten altijd zal blijven, ondanks de concurrentie. “Misschien dat de vraag op een gegeven moment wel minder wordt, maar tegen die tijd ben ik toch allang weg,” zegt Kamer. Sinds een aantal jaar kunnen mensen muziek downloaden via het internet. Tegenwoordig behoort muziek downloaden tot het verleden en zijn streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music populair. De platenbaas ziet dit met lede ogen aan. “Op die manier verkwansel je gratis het cultureel goed van artiesten en schrijvers.”

Hoe de toekomst er voor platenwinkels uitziet? Daar is Kamer nog niet helemaal over uit. “De platenwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond maar toch roept iedereen ‘er zijn haast geen platenwinkels meer’. Ik denk dat het nog wel een jaar of 10 zo door zou gaan maar je weet het maar nooit,” aldus Kamer. Onderhand werkt Kamer al sinds 1985 in Platenhuis ‘t Oor. De wederopstanding van vinylplaten had hij destijds nooit zien aankomen. “Als je tegen mij, maar ook anderen in de industrie, in 1995 had gezegd ‘in 2020 is vinyl weer hip’, dan hadden ze je doorverwezen naar een psychiatrische inrichting,” vertelt Kamer.

Kamer maakt zich weinig zorgen over Platenhuis ’t Oor. “We hebben veel vaste klanten die helemaal niet streamen maar liever iets fysieks kopen zoals een lp of een cd,” vertelt Kamer. “En het is niet zo dat ons klantenbestand alleen uit ouderen bestaat. Sterker nog, er komen hier ook genoeg jongeren.”

Eindredactie: Margriet Mons

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *