Hilversum pakt leegstand aan

Hilversum pakt leegstand aan

Foto: Layla el Marzouki

Stichting Centrum Hilversum (sCH) en de gemeente zijn van plan om de leegstand in het centrum van Hilversum de komende jaren aan te pakken. Het doel is om binnen vier á vijf jaar het percentage leegstaande panden terug te dringen tot maximaal 5%, een compacter centrum te creëren en het bezoekersaantal met 10% toe te laten nemen.

De leegstand in het centrum van Hilversum kent meerdere oorzaken. Eén daarvan is dat de vraag naar winkelmeters daalt omdat minder mensen een winkel willen beginnen legt centrummanager Kjeld Vosjan (57) uit. Daarnaast breiden bestaande winkels nauwelijks uit. “De leegstand heeft natuurlijk ook te maken met hoe onze economie werkt. De vastgoedwereld speelt hierbij een grote rol. De waarde van een pand is namelijk gekoppeld aan de huurprijs. Op het moment dat een vastgoedeigenaar de huur verlaagt om een grotere kans op invulling te krijgen, daalt de waarde van het pand ook”, aldus Vosjan. “Bovendien liggen de huurprijzen momenteel te hoog. Dit geldt niet alleen in het kerngebied, waar bijvoorbeeld de Kerkstraat en de Groest onder vallen, maar ook in de aanloopstraten zoals de Emmastraat en de Havenstraat. Tot slot gaan steeds meer mensen online winkelen.” 

Stichting Centrum Hilversum heeft samen met de gemeente plannen bedacht voor het aanpakken van de leegstand. “Op de korte termijn willen wij de lege panden uit het straatbeeld laten verdwijnen. Door een pop-up winkel te openen, een kunstenaarsinitiatief te vestigen of het pand simpelweg dicht te plakken,” vertelt Vosjan.

Voor de lange termijn zijn er twee acquisitieplannen. “Het eerste plan is om in gesprek te gaan met ondernemers aan de randen van het centrum of erbuiten die prima een plek in ons centrum kunnen innemen. En het tweede plan is om lokaal in Hilversum of regionaal in ’t Gooi nieuwe ondernemers te vinden die hier graag een plekje willen invullen.” Met deze plannen willen Stichting Centrum Hilversum en de gemeente een compacter centrum creëren.

Onlangs ondertekende wethouder Wimar Jaeger en sCH-voorzitter Marcel Schevers het convenant voor de komende vier jaar, waar ook afspraken in staan over de leegstand. In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de identiteit van Hilversum, de aantrekkelijkheid van de stad, de stimulatie van talent en innovatie en de bedrijfsvoering van Stichting Centrum Hilversum. Al deze plannen hebben wel enige tijd nodig om uitgevoerd te worden. Vosjan hoopt dit jaar al de eerste resultaten te boeken.

Eindredactie: Margriet Mons

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *