Hilversum moet meer bruisen

Hilversum moet meer bruisen

“De kern van Hilversum moet bruisender,” aldus Marcel Schevers (52). Al jaren kampt het centrum van Hilversum met leegstand. Schevers heeft, als voorzitter van stichting Hilversum Centrum, op woensdag 4 maart 2020 een overeenkomst getekend met wethouder Wimar Jaeger over dit onderwerp.

Het akkoord betekent een samenwerking tussen de gemeente en stichting Hilversum Centrum om het centrum levendiger te maken. Om de leegstand van panden te minimaliseren moet de kern van het centrumgebied “compacter” worden. Dat vertelt Kjeld Voshuis, centrummanager en medeverantwoordelijke voor de uitvoering van alle plannen. In het plan is onder andere nagedacht over pop-up stores en toegankelijkheid voor mindervaliden.

Het akkoord betekent ook een groter percentage huisvesting in het centrum, om het bruisender te maken. Volgens Schevers is er sinds een aantal jaar sprake van leegloop in het dorpscentrum. Deze mensen zijn buiten het centrum gaan wonen wat zorgt voor “minder loop” in het centrum. Door een compacter winkelgebied te creëren, wordt de winkeldichtheid groter en hiermee aantrekkelijker om er te wonen. Verder zou dit Hilversummers, maar ook mensen van buiten Hilversum, aan moeten trekken om het Hilversumse centrum vaker te bezoeken.

“Het bruisender maken van het centrum is niet iets wat nu pas start,” vertelt Schevers. De stichting is al sinds 2016 bezig om Hilversum levendiger te maken, onder andere met het organiseren van evenementen. Dit heeft ertoe geleid dat Hilversum één van de weinige steden is met een groeiend bezoekersaantal. Met een stijging van 9% mag Hilversum zich tot één van de koplopers scharen, aangezien er een gemiddelde daling in bezoekersaantallen in Nederlandse steden is.

Met de komst van een levendig en bruisend centrum en meer woongelegenheid in de dorpskern, verwacht de stichting nog meer vooruitgang op het gebied van bezoekersaantallen. De financiële steun van de gemeente zal hier aan bijdragen. Op de vraag hoe het centrum er over vier jaar bij staat zegt Voshuis “nog beter!”

Over de auteur

Maurice van Kersbergen

Ik ben een beginnend, enthousiast journalist die het nieuws dichtbij brengt. Daarnaast ben ik actief in de muziek en dit zal dan ook vaak doorschemeren in de door mij uitgebrachte items. Heb jij vragen of opmerkingen? Schroom je dan niet om mij een mailtje te sturen via: maurice.vankersbergen@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *