Van ABN naar Geldmaat: pinautomaten Hilversum niet gelijk terug

Van ABN naar Geldmaat: pinautomaten Hilversum niet gelijk terug

De inmiddels verwijderde geldautomaat in de Egelantierstraat. Foto: Google Maps, 2018

Het is nog onduidelijk of er nieuwe geldautomaten komen op de plekken in Hilversum waar ze recent zijn weggehaald. Eind vorig jaar besloot de ABN AMRO om meerdere geldautomaten te sluiten omdat deze gevoelig zijn voor plofkraken, en ook in de regio Hilversum zijn automaten weggehaald op o.a. de Egelantierstraat. Het landelijke beleid dat waarborgt dat er altijd binnen vijf kilometer een geldautomaat beschikbaar moet zijn, kwam hierdoor op meerdere plekken in gevaar. Verandert dit nu de geldautomaten van de grote banken (ING, Rabobank en ABN AMRO) de transitie doormaken naar de uniforme, gele Geldmaat?

Langzaam worden alle geldautomaten van de drie grote banken omgebouwd naar een ‘geldmaat’, een uniform design voor alle automaten. Maar deze transitie brengt ook de vraag mee waar er nieuwe automaten her- of geopend worden. “Of de geldautomaten op de oude plekken weer geopend worden, wordt van geval tot geval bepaald en het is altijd een afweging tussen meerdere factoren,” aldus Karen de Vries van ABN AMRO. Daarbij wordt natuurlijk vooral gekeken naar de veiligheid, “maar ook de beschikbaarheid contant geld in de omgeving en afspraken daarover; werd de betreffende automaat veel gebruikt, wat vinden buurtbewoners en winkeliers, wat zijn de plannen van Geldmaat?”

Annette van Grinsven van Geldmaat deelt deze opvattingen met ABN AMRO, en kan nog niet zeggen of er al plannen zijn om de nieuwe gele automaten op de vertrouwde plekken, zoals de Egelantierstraat, zullen komen. “Bij de herinrichting houden we altijd rekening met de 5 kilometer richtlijn,” die in Nederland wordt aangehouden. Van Grinsven kan wel vertellen dat als er een automaat komt op een locatie van vroeger, deze vernieuwde apparatuur zal hebben. “Dit zal een ander type automaat zijn dan de automaat die is weggehaald. Uit veiligheidsoverwegingen kan ik niet ingaan op veiligheidsdetails, maar je kunt denken aan zichtbare en onzichtbare maatregelen.”

Plofkraken zijn al langer een probleem door heel het land; verschillende banken hebben de afgelopen tijd al meerdere maatregelen genomen. Zo zijn vrijwel alle automaten gesloten tussen 23:00 en 07:00, al hoopt de Nederlandse vereniging van banken dat dit in 2021 niet meer hoeft, door de uitrol van een techniek om geld bij een plofkraak onbruikbaar te maken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *