379 struikelstenen poetsen

379 struikelstenen poetsen

Het Oranje fonds organiseert in Hilversum de struikelstenen schoonmaak tijdens de twee dagen van NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Volgens Hans Roos (67), voorzitter van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek, worden de stenen snel vies. “Het is heel handig en zeer gewenst dat deze stenen worden schoongemaakt.”

Sienke Croes (42), coördinator van de NLDoet struikelstenen actie, vertelt dat al 200 vrijwilligers zich hebben aangemeld om te helpen met het schoonmaken van de Struikelstenen. “De vrijwilligers krijgen een schoonmaaksetje met een poetshandleiding waarmee de stenen opgepoetst kunnen worden.” Naast een schoonmaaksetje krijgen de vrijwilligers een plattegrond mee om te kijken welke struikelstenen zij kunnen poetsen.

Roos is heel erg blij met de actie van NLDoet, hij noemt het een mooi gebaar. Volgens Roos is het vreselijk belangrijk dat mensen weten wat de Tweede Wereldoorlog allemaal betekend heeft. “Vrijheid is niet iets vanzelfsprekend.”

De populariteit van de struikelstenen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Momenteel liggen er meer dan 70.000 struikelstenen, verdeeld onder 25 Europese landen. De struikelstenen zijn het grootste herdenkingsproject in Europa. Doordat de vraag naar de struikelstenen omhoog is gestegen, wordt het steeds lastiger om de stenen te bestellen. “De makers weigeren de producten machinaal te maken, ze willen geen industriële productie. Alles wordt met de hand gemaakt”, aldus Roos.

In 2009 plaatste de stichting de eerste struikelstenen in Hilversum. De struikelstenen (oorspronkelijk “Stolpersteine”) worden geplaatst in het trottoir voor de huizen van joden die in de Tweede Wereldoorlog overleden. De meeste overledenen hebben geen graf. Door de struikelstenen worden de overledenen benoemd en blijven ze in herinnering bestaan.

De schoonmaakdagen zijn 13 en 14 maart. Op 14 april zullen er weer nieuwe struikelstenen in Hilversum geplaatst worden. Hilversum zal dan rijk zijn aan 400 struikelstenen.

Eindredactie: Fiep Herinckx

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *