Leenstelsel wordt mogelijk afgeschaft!

Leenstelsel wordt mogelijk afgeschaft!

     Het oude leenstelsel wordt afgeschaft en wordt vervangen door de basisbeurs. Dit houdt in dat studenten zelf niet meer hoeven te lenen maar zelf geld ontvangen om hun studie te financieren. Dit is zeker voordelig voor studenten omdat zij nu niet meer hoeven te lenen maar geld ontvangen. Als je namelijk geld leent moet je het gedrag na een periode weer terug betalen. Maar door middel van een basisbeurs hoeft dit dus niet en hebben studenten dus geen stress meer over hun toekomstige schulden

Deze week is er in de tweede kamer veel gesproken over dit onderwerp. Vrijwel elke partij was tegen het leenstelsel behalve de VVD. Het is nog niet duidelijk hoe de afschaffing wordt betaald en of studenten compensatie ontvangen. Doordat het huidige kabinet demissionair is, kan het nu nog niet aangepast worden. Pas als het nieuwe kabinet is gevormd kan het leenstelsel worden afgeschaft.

Ramses Kaart sprak met Liz Zwagerman (student Hogeschool Utrecht uit Hilversum).

¨dan werk je eigenlijk om je studieschuld af te lossen terwijl je liever je geld wilt besteden aan een huis kopen of huren¨ Veel studenten kampen met dit probleem en zijn daarom geen fan van het leenstelsel. Maar als de overheid de basisbeurs invoert kost het ook een hoop geld,mogelijk miljarden euro´s. Het is dan ook belangrijk dat de overheid de basisbeurs goed invoert.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *