In België is er de maatregel genomen om alle horecagelegenheden te sluiten tot 3 april. Nu de universiteiten en HBO scholen dicht zijn, is het de vraag of Nederland België achterna gaat en óók de horeca gaat sluiten.

Eigenaar Sonny Cecilia Vonk (32) van Taberna samen, is bang voor deze maatregel. “Ik denk dat het belangrijk is dat we het weekend afwachten en ook hoe de horeca ermee omgaat natuurlijk. Gaan er veel zaken in één keer nu dicht, dan wordt het lastig om er niet in mee te gaan, maar blijft iedereen open en netjes werken waardoor je ook heel veel voorkomt, denk ik dat we wel open kunnen blijven.” Eigenaar Evers Spoel (61) van Brasserie lunchroom flavours heeft er iets minder zorgen over. “Dan maar verplicht vakantie. We gaan dan niet weg hoor.” Hij denkt wel dat er een grote kans bestaat dat deze maatregel ook in Nederland zal worden getroffen.

Spoel trekt zijn twijfels bij het effect van het sluiten van alle horeca. “Ik denk dat ie z’n weg wel vind, dat virus.” Cecilia Vonk is van mening dat als horeca moet sluiten, ook het openbaar vervoer moet stoppen. “Ik denk dat daar nog meer mensen mee reizen dan dat er daadwerkelijk in de horeca zitten,” aldus Cecilia Vonk.

De Koninklijke Horeca Nederland heeft bekend gemaakt dat het aantal annuleringen van reserveringen is gestegen met 48%. Er komen ook weinig nieuwe boekingen bij. Ze ervaren een derde omzetverlies. Cecilia Vonk ziet in zijn restaurant nu al dat het een stuk rustiger is. “Mensen zijn gewoon heel angstig en vertrouwen het niet.” Cecilia Vonk heeft erg veel maatregelen genomen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden en mensen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. Bij Taberna samen kunnen mensen nu alleen pinnen en ze proberen zo min mogelijk glaswerk te gebruiken. Daarnaast hebben ze nog een hele waslijst aan voorzorgsmaatregelen die ze hanteren. Ook Spoel heeft de nodige maatregelen getroffen. Hij doet zijn best om zijn klanten te verspreiden over de winkel en hij let heel goed op hygiëne.