Veel belangstelling voor natuurbegraafplaats

Veel belangstelling voor natuurbegraafplaats

Foto: Uitvaartcentrum Hilversum

Uitvaartcentrum Hilversum is bezig met de voorbereidingen om het reserveren van een natuurbegraafplek op algemene begraafplaats de Bosdrift mogelijk te maken. Vanaf 1 april 2020 worden de eerste plekken formeel gereserveerd. 

Uitvaartcentrum Hilversum is begonnen met een nieuw project, de inrichting van een nieuwe natuurbegraafplaats op de bestaande begraafplaats Bosdrift uit 1980. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt om een stuk van deze begraafplaats hiervoor geschikt te maken.

Op de natuurbegraafplaats reserveert men voor eeuwig een graf. Er mogen geen grafstenen komen en de overledene wordt begraven in een kist die biologisch afbreekbaar is. Ook heeft de overledene katoenen of linnen kleren aan en geen sieraden om. Zo geef je jezelf echt terug aan de natuur. Verder komen er geen monumenten, maar wat er wel bij het graf komt is een houten boomschijf met de naam en de geboorte- en sterfdatum van de overledene. Bij elk graf komt er ook een boompje te staan met een chip, waarop de coördinaten staan van het graf.

“Je moet de begraafplaats eigenlijk gewoon zien als een stadsparkje; we gaan er bankjes neer zetten en er een mooi stukje natuur van maken. Ook kan iedereen hier gewoon komen en lekker rondlopen. Dat is denk ik ook het mooie eraan”, aldus Anita van Loon (60), directrice Uitvaartcentrum Hilversum.

Het reserveren van de graven gebeurt als de persoon in kwestie nog in leven is. Mensen doen dit bijvoorbeeld om hun kinderen te ontlasten. Ze maken een afspraak en kunnen dan zelf komen kijken bij de natuurbegraafplaats. Samen wordt er een mooie plek uitgezocht.

“Het is heel gek om mee te maken maar wel iets heel moois. Ik loop samen met de mensen een rondje over de begraafplaats en ze geven zelf aan waar ze willen liggen.” Het is ook heel bijzonder dat mensen nu al komen, omdat de begraafplaats nog niet af is. Mensen kiezen dus echt op het verhaal en het idee wat ze aanspreekt.

Anita van Loon: “Een mooie slagzin die ik zelf altijd gebruik is: ik geef het leven weer terug aan de Bosdrift. Dit is ook de slogan voor mijn plan. In feite is dit ook wat er gebeurt, het leven wordt weer teruggegeven om zo rust te vinden.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *