Hilversum in de Oorlog nu officieel een stichting

Hilversum in de Oorlog nu officieel een stichting

Een van de verzamelingen van Robin Gouwswaard. Foto: Eva Doesborgh

Hilversum in de Oorlog is officieel een stichting geworden. Het doel van de stichting is om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog door te geven en zo in de toekomst op dezelfde manier te kunnen herdenken als wij dat momenteel doen.

De leden van de stichting willen dit doel bereiken door materieel en immaterieel erfgoed uit Hilversum en omstreken in stand te houden. Verder willen zij in de toekomst exposities en lezingen organiseren over de Tweede Wereldoorlog. Enkele plannen zijn ook al in uitvoering: ze hebben een vitrine in het raadhuis ingericht in het kader van 75 jaar bevrijding, er komt een expositie met oorlogsspullen in de Regenboogkerk, maar deze is uitgesteld in verband met het coronavirus, en verder zullen zij proberen om op 5 mei actief bezig te zijn.

Robin Gouwswaard (19), voorzitter van Hilversum in de Oorlog, is in 2015 begonnen met het verzamelen van documenten en spullen uit de Tweede Wereldoorlog. In 2017 ging hij zich meer focussen op Hilversum en omstreken. Zijn collectie breidde zich al snel uit en hij wilde dit met anderen delen. Hij besloot daarom om dat jaar de Facebookgroep Hilversum in de Oorlog op te richten. “Toen ik dit opzette, merkte ik snel dat er veel animo voor was. Mensen vonden het erg interessant om te lezen en sommigen haalden oude herinneringen op. Uiteindelijk dacht ik, hier moet ik een stichting van gaan maken. Dit is nu gelukt. Hierdoor worden wij niet meer gezien als mensen die op hun zolderkamertje aan het verzamelen zijn, maar worden we veel serieuzer genomen. De gemeente en andere instanties zijn zo veel gemakkelijker te benaderen, waardoor we uiteindelijk een veel groter publiek kunnen bereiken,” aldus Gouwswaard.

De stichting wordt overigens niet gesubsidieerd. De leden werken dus volledig op vrijwilligersbasis. Alle aankopen, zoals documenten en spullen, zijn betaald vanuit privégeld of geschonken aan de stichting. Ze zijn dus altijd nog op zoek naar documentatie en verhalen uit de oorlogstijd. Via hilversumindeoorlog@gmail.com kan er contact met ze opgenomen worden.

Over de auteur

Eva Doesborgh

Eva is een crossmediale journaliste met oog voor detail. Ze gaat gestructureerd te werk en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Haar hart ligt met name bij het maken van producties over politieke en maatschappelijke thema’s. Momenteel schrijft ze bijdrages voor NH Nieuws ’T Gooi en tegelijkertijd is ze bezig met het verfijnen van haar kwaliteiten op haar opleiding journalistiek. Hier volgt zij ook een honours-traject over de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor schrijft ze o.a. fact-checks over de claims van politici. Verder is ze student-assistent, wat inhoudt dat ze eerstejaarsstudenten journalistiek coacht bij het maken van hun eerste artikelen en audiovisuele producties.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *