Hart- en vaatziekten tegengaan op Dress Red Day

Hart- en vaatziekten tegengaan op Dress Red Day

© Creative Commons

Afgelopen woensdag was het weer tijd voor de Dress Red Day. Sinds 29 september 2010 wordt deze dag in Nederland jaarlijks uitgeroepen als Dress Red Day. De Hartstichting wil zo aandacht opwekken voor vrouwen die te maken hebben hart- en vaatziekten. Inmiddels sterven er meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. 

Interventiecardioloog Vrouwen Poli Karin Arkenbout bij Tergooi Blaricum stond ons te woord over de hart- en vaatziekten die voorkomen bij vrouwen. Hart- en vaatziekten zijn moeilijker vast te stellen bij vrouwen dan bij mannen: “Vrouwen hebben soms wat meer atypische klachten, je denkt er niet zo snel aan dat het afkomstig is van het hart”.

“Atypische klachten en andere vormen van kleine hart- en vaatziekten maakt het lastig om hart- en vaatziekten te herkennen bij vrouwen.”

Ook het coronavirus speelde een rol in de onzekerheid: “We hebben veel mensen tijdens de corona uitbraak gehad die hun hartinfarcten thuis hebben moeten doormaken. Ze dachten dat ze covid hadden, of waren te bang om het ziekenhuis te bezoeken. Daarvan hebben we wel schade gezien, omdat mensen met hun hartfalen niet op tijd naar het ziekenhuis waren gegaan. Gelukkig kwam Tergooi Blaricum met een oplossing: “We hadden uiteindelijk een oproep gedaan in de media om mensen bewust te stellen hiervan. Zo kwamen mensen wel op tijd naar het ziekenhuis met hun hartfalen.”

Dress Red Day is overigens niet alleen in Nederland. Het oorspronkelijke idee komt uit de Verenigde Staten, waar ze al 8 jaar eerder sinds 2002 een nationale Dress Red Day hebben.

Onze verslaggeefster Femke Dragt sprak met Karin over het herkennen van hart- en vaatziekten bij vrouwen en de rol van gynaecologen bij de diagnose. Hieronder kunt u luisteren naar het interview met Karin.

https://soundcloud.com/femsedits/interview-dress-red-day/s-NlKI6D9pNQO

Informatie over Dress Red Day op de site van de Hartstichting vind je hier

Tekst: Ratha Alphonse

Over de auteur

Ratha Alphonse

Ik ben Ratha Alphonse (22) en ik studeer aan de SvJ in Utrecht. Ik schrijf stukken waar de lezer geen genoegen van kan krijgen. Verder speel ik cricket voor het Nederlands Elftal en kom ik uit voor de regerend landskampioen HCC.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *