Gregory Dunker (51) uit Hilversum heeft het Alström syndroom, diabetes type 2 en de angst om het coronavirus te krijgen. Niet alleen het virus zelf heeft grote gevolgen voor zijn gezondheid, maar ook de gevolgen van de pandemie, zoals binnen blijven en het hamsteren, hebben zo’n zijn effecten op Dunker.

“Ik probeer zo veel mogelijk thuis te blijven en mijn afspraken, waar mogelijk, af te zeggen. Fysiek contact vermijden is voor mij belangrijk. Zo probeer ik te voorkomen dat ik het coronavirus krijg”, legt Dunker uit door de telefoon. Hij zit thuis in Hilversum. Dunker is vrijdag nog wel boodschappen gaan doen, maar heeft maandag zijn medicijnen laten bezorgen. “Als ik ze moet ophalen in de apotheek dan sta ik niet alleen in een grote groep, maar ook nog eens een grote groep zieken.”

Dunker’s angst voor het coronavirus is niet onterecht. “Met alles dat ik heb, kan ik ernstig ziek worden van het coronavirus. Als ik het virus zou oplopen, zouden mijn nieren nog slechter werken. Het kan zelfs tot nierdialyse leiden, in mijn geval. De kans dat ik moet worden opgenomen, als ik het coronavirus krijg, is zeer waarschijnlijk.”

Ook als Dunker het virus niet krijgt, hebben de landelijke maatregelen effect op zijn gezondheid. Voor mensen die het Alström syndroom hebben, een zeldzame erfelijke aandoening waarbij er iets mis is met meerdere lichaamsdelen, is beweging goed en dus belangrijk om te doen. Door de maatregel thuisblijven, gaat dit minder goed vertelt Dunker: “Normaal gesproken heb ik drie begeleiders die samen met mij op de tandem fietsen, dat heb ik nu ook maar afgezegd. Misschien hebben ze zelf het virus niet, maar zijn zij wel in contact geweest met mensen die het wel hebben. Ik wil besmetting vermijden, maar dat heeft wel tot gevolg dat ik minder beweeg, wat ook niet goed is voor mijn lichaam.”

Van het hamsteren, wat sinds vrijdag 13 maart bezig is, staat Dunker verstelt. “Het is belangrijk dat de supermarkten op normale wijze blijven werken, dat gaat niet als mensen zo gek gaan inslaan. Het is ook nergens op gebaseerd: neem het wc-papier als voorbeeld. Van het coronavirus hoef je volgens mij niet vaker naar de wc. Verder vind ik het ook vervelend voor gezinnen die minder te besteden hebben, die kunnen niet zomaar veel inslaan. Of voor iedereen die nog wel overdag werkt, zoals zorgverleners en de politie, die ’s avonds in een lege supermarkt staan.”

Zelf heeft hij zijn gewoonlijke boodschappen gedaan, maar hij is wel vroeger naar de winkel gegaan en heeft hij wat extra brood gekocht. “Ik heb wel wat in huis, maar als de supermarkten echt leeg zijn heb ik wel een probleem, vandaar het brood. Om een grote groep mensen te vermijden, ben ik vroeger gegaan.”

Hoewel de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan voor Dunker niet ideaal zijn, hoopt hij wel dat iedereen zich er zoveel mogelijk aan houdt. “Ik hoop dat iedereen inziet dat het belangrijk is om de adviezen vanuit de regering en het RIVM op te volgen. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor mensen zoals ik.”