De Meent: begin aardgasvrij Nederland?

De Meent: begin aardgasvrij Nederland?

De gemeente Hilversum is op dit moment druk bezig met een aanvraag om De Meent als proeftuin mee te nemen in Programma Aardgasvrije Wijken. Dankzij de proef, kan De Rijksoverheid een voorbeeld creëren om de rest van Nederland op een efficiënte manier aardgasvrij te laten worden.

De Meent is volgens de gemeente de ideale locatie om als proeftuin te dienen. In deze wijk wordt namelijk al volop gewerkt om aardgasvrij te worden. Bij dit proces werken buurtbewoners hand in hand met projectontwikkelaars, de gemeente en andere belangrijke partijen. Een andere factor is het feit dat De Meent bestaat uit veel huizen uit hetzelfde bouwjaar, wat de wijk overzichtelijk maakt.

De Meent aardgasvrij bestaat uit twee fases. De eerste fase wordt bijna afgesloten. In deze fase werden mensen die gingen verbouwen, verhuizen of eventueel mensen die alvast aardgasvrij wilden worden, geholpen om aardgasvrij te gaan wonen. Nu de gemeente bezig is met een aanvraag om de wijk een proeftuin te laten worden, kan de tweede fase bijna van start gaan. Rond juni wordt bekend gemaakt of de aanvraag goedgekeurd wordt. Mocht dit het geval zijn, dan krijgt de gemeente zo’n vier miljoen euro om te besteden aan de proeftuin.

Conny van Belzen (50) is in oktober 2019 verhuisd en haar nieuwe huis is grotendeels aardgasvrij. Ze heeft bijvoorbeeld zonnepanelen en een inductiekookplaat. Naar eigen zeggen wil ze volledig aardgasvrij worden, “indien zaken als een warmtepomp daadwerkelijk goed functioneren.” De gemeente houdt meentbewoners volgens Van Belzen goed op de  hoogte door bijvoorbeeld coaches aan te bieden die helpen met slimme keuzes maken. Ze vindt het een goed initiatief om De Meent als proeftuin in te dienen. “Ja tuurlijk! Zolang we hier niet gedwongen worden om daar hoge kosten voor te maken. Voorlopers zijn vaak ook doodlopers. Warmtepomp was paar jaar geleden heel duur, nu zakken de prijzen. Net als bij zonnepanelen. Dus voorlopen kan ook heel kostbaar zijn. De gemeente moet dan wel mee betalen”, aldus Van Belzen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *