Remembering: de geluidsgame in combinatie met jouw associaties

Remembering: de geluidsgame in combinatie met jouw associaties

Zonder geluid mis je de dreiging in een film, hoor je een elektrische auto niet aankomen en mist een documentaire zijn impact. Kortom: geluid is belangrijk. Bij de Sound Summit, dat werd georganiseerd door Dutch Media Week, draaide het om toegepast geluid. Ook werd daar de geluidsgame ‘Remembering’ getoond.

De creatie Remembering is een samenwerking tussen Monobanda Play en SonicPicnic. Monobanda Play werd vertegenwoordigd door Niki Smit en richt zich op het creëren van ervaringen, waarin mensen iets nieuws over zichzelf leren door middel van speels gedrag. Dat kan uitlopen van films tot games, want er is tenslotte overal speels gedrag.

SonicPicnic werd vertegenwoordigd door Yorick Goldewijk. Bij SonicPicnic creëert een team van vijf geïnspireerde componisten en geluidsontwerpers verschillende dingen die met geluid te maken hebben. Zoals soundtracks, podcasts en ook geluidseffecten.

Remembering is een virtual reality spel, waarbij het op eerste instantie gebaseerd is op geluid. Het hoofdonderwerp van het spel is het ontstaan van leven, en ga je als luisteraar door fases, door “poëtische geluidservaringen” aldus Yorick. Het spel is te beluisteren via audio-fragmenten.

Bij de audio is geen concreet beeld, en ligt de focus echt op het luisteren. Door het alleen te beluisteren, is ons brein aan het “vrij associëren”. “Iedereen heeft een ander referentiekader en dus andere herinneringen bij de geluiden” aldus Yorick.

Het was een lang en lastig proces, want geluid op zichzelf is volgens Yorick “ongrijpbaar”. In het spel moest een rode draad zijn, maar ook weer niet te duidelijk. Want het gaat immers om ieders eigen ervaringen. Maar de samenwerking tussen Monobanda Play en SonicPicnic verliep goed.

Met het spel willen ze mensen verrassen, en tot nadenken zetten. Nadenken over hun eigen denkproces en op een andere manier naar dingen gaan luisteren.

Onze verslaggeefster Lieve Scholtze sprak met Herman Dummer, organisator van de Sound Summit en grondlegger van Dutch Media Week. Hieronder is het interview te beluisteren.

Over de auteur

Jasmijn Brasser

Hoi! Ik ben Jasmijn, ook wel een vrolijke mafkees, fashion freak, hondenliefhebber, razende reporter én gek op reizen! Heeft u een leuk of interessant nieuwtje over Hilversum? Laat het mij vooral weten! jasmijn.brasser@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.