Anticonceptie wordt na uitspraak rechter toch niet vergoed

Anticonceptie wordt na uitspraak rechter toch niet vergoed

De anticonceptiepil

Bureau Clara Wichmann en meer dan 7000 burgers hebben een zaak gespand in juli tegen de Staat om te pleiten voor vergoede anticonceptie voor vrouwen. Bij de Haagse rechtbank is woensdag 5 oktober 2021 besloten door de rechter dat de staat niet de anticonceptie hoeft te betalen, omdat volgens de Staat anticonceptie toegankelijk is voor iedereen, vergoeding geen fundamenteel recht is, en er geen sprake is van discriminatie.

Jarenlang behoorde anticonceptie tot de basispakket, tot, onder leiding van kabinet Balkenende, het uit de verzekering werd gehaald omder er geen medische nood voor werd gezien. Vier jaar later zorgde de PvdA weer voor een comeback van de vergoeding, waarna deze weer verviel in kabinet Rutte 1.

Ondertussen werken de PvdA, GroenLinks en de SP samen aan een wetswijziging waarin zij pleiten voor anticonceptie die vergoedt wordt door de Staat aan het begin van 2022.

Verslaggever Quinn Holthuis sprak met Chris Develing, communicatiemedewerker van de stichting Schreeuw om Leven. Zij zijn een Christelijke pro-life organisatie die o.a. vrouwen helpt met onverwachtse zwangerschappen. Anniek de Ruijter (directeur van Clara Wichmann) is van mening dat er wel degelijk sprake is van indirecte discriminatie: ”In de praktijk betalen vrouwen vaker voor de kosten van anticonceptie.” Chris zegt het hiermee eens te zijn, en zegt ook dat in zijn optiek, mannen hier meer een rol moeten spelen.

Het interview met Chris Develing door Quinn Holthuis is hieronder te luisteren.

https://soundcloud.com/quinn-holthuis/quinn-holthuis-interview-met-schreeuw-om-leven?si=e7889abcb64840849648bbc2781bf6a7&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Quinn Holthuis

Wat super tof dat je mijn producties hebt bekeken! Vond je het wat? Mijn interesses liggen heel breed, maar ik ben vooral geïnteresseerd in nationale en mondiale politiek. Daarnaast ben ik altijd uit op avontuur. Heb je een tip of iets dergelijke voor een volgend item? Stuur mij gerust een berichtje via een van de onderstaande links naar mijn accounts. Bedankt!

1 reactie

  1. Liesbeth

    Ik vind dat anticonceptie vergoed moet worden door de verzekering. Het is een goed telezen en duidelijke berichtgeving. Het liefst lees ik berichten uit het gooi op mijn telefoon , want het lezen over je eigen regio blijft leuk .

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *