Inspiratie vanuit Menaggio, Italië

Inspiratie vanuit Menaggio, Italië

Raymond Landgraaf (41) woont sinds 2013 met zijn vrouw en vier kinderen in Menaggio, Italië. Hij werkt als arts in Zwitserland en organiseert met Otro Elements back-to-basic expedities in de Italiaanse Alpen. Hij is geboren in Hilversum, opgegroeid in ’t Gooi en voordat hij ging emigreren heeft hij gewerkt bij de huisartsenpost gooi noord. Blanca, zijn vrouw, zette een inspirerend stuk op Facebook over hoe we om moeten gaan met deze ongewone situatie. Hij kan vertellen wat Nederland misschien wel te wachten staat, omdat hij van dichtbij meemaakt wat corona kan veroorzaken. Toch vindt hij dat je deze tijd juist moet zien als een kans om te reflecteren en dankbaar te zijn voor de dingen die normaal lijken, zoals vrijheid.

Hoe kijken jullie naar de situatie in Nederland, gekeken vanuit Italië?
Nou, wij zijn hier in Italië op 20 februari behoorlijk overvallen door het hele probleem. Nu is het wel zo dat we in Italië natuurlijk veel naar China keken, maar dat leek nog zo ver weg. Dan denk je: “goh wat vervelend voor China”, maar vervolgens zit je zelf ook middenin de situatie. Dan besef je dat dat virus zich helemaal niet aan landgrenzen houdt. Wat je dan ziet gebeuren is dat die ver-van-je-bed-show ineens heel dichtbij komt en wat me nu opvalt aan Nederland is dat er steeds redelijk laat pas gereageerd wordt. Er is in Nederland geen plan gemaakt op basis van kennis die er al is van andere landen, zoals China en Italië.  Ik heb hierdoor zelf het gevoel dat er wel wat achter de feiten aangelopen wordt en daardoor vormt zich een steeds nijpendere situatie. De maatregelen zijn natuurlijk ook heel ingrijpend, je kunt je eerst niet voorstellen waarom sommige maatregelen zo hard nodig zijn, dat zagen we ook eerst in Italië. We zijn er als nuchtere Hollanders helemaal niet van gediend om onze vrijheid te laten beperken, maar als we kijken naar de kennis van andere landen zijn die strenge regels echt de enige goeie oplossing.

Nederland heeft dus nu toch gekozen voor strenge maatregelen. Wat zou jij de Hilversummers aanraden om te doen met alle vrije tijd en het thuiszitten?
Mijn vrouw Blanca heeft in haar stuk op Facebook gezet dat onze voorvaderen werden gevraagd om te vechten aan het front en het enige dat aan ons gevraagd wordt is of we thuis willen blijven met onze naasten en geliefden. Ik zie het zelf ook juist als een kans. In het chinees heb je een teken voor crisis dat bestaat uit twee karakters. Het ene karakter betekent gevaar en het andere karakter kans. We moeten onthouden dat in deze crisis ook een kans verscholen zit. Dus gebruik de tijd die je met elkaar hebt en maak er iets moois van. Een gemiddelde relatie heeft maar zeven minuten quality-time per dag door het normale werkleven. Dat is zo ontzettend weinig, want je staat op, gaat naar werk, komt thuis, bent moe, gaat slapen en zo rijgen de dagen als kopieën aaneen. Nu heb je de ultieme kans om gewoon thuis te zijn, om te reflecteren, om weer opnieuw verbinding te maken met je kinderen, je partner, etc. Dus: maak er wat moois van!

Wie zijn voor jou het belangrijkst om contact mee te onderhouden?
Ja, dat zijn familie en vrienden, maar ook collega-artsen in Nederland. We zijn al een paar weken geleden begonnen met zeggen dat ze zich echt aan de maatregelen moesten houden en om mensen echt te waarschuwen voor de ernst van de situatie. Wij konden ons het hier in Italië eerst ook totaal niet voorstellen, wij dachten eerst ook “wat een overdreven maatregelen”. Tot je in een soort oorlogssituatie komt waarin gewoon alle ziekenhuizen overvol zijn en mensen gewoon een nummer worden, geen contact meer mogen hebben met hun thuisfront. Ze komen eenzaam in het ziekenhuis te liggen en zullen zelfs eenzaam sterven. Dat is gewoon een vreselijke situatie en daarom probeerden we weken geleden al om Nederland zich er echt van bewust te maken van wat er hier gebeurt en wat er mogelijk ook daar aan zit te komen.

Heb je tips om niet in een negatieve spiraal te komen in deze tijd?
Nogmaals, ik zou het echt zien als een kans om weer te reflecteren en regenereren en echt weer op te laden. We leven in zo’n ontzettend gestreste samenleving dat we nu eigenlijk een kans krijgen om stil te staan en niks te hoeven doen. Dat brengt heel veel ongemak met zich mee, omdat we gewend zijn om constant afgeleid te worden. Je moet het accepteren en er iets moois van maken. Verder de gebruikelijke tips: gezond eten, goed slapen, een ritme in de dag houden, genoeg bewegen. Er zijn tegenwoordig online enorm veel initiatieven voor yoga, meditatie, thuissport. Het belangrijkste is denk ik om niet te vervallen in een slechte gewoontes, maar dit echt te zien als een soort periode om aan jezelf te werken en echt helemaal weer op te laden. Als je kinderen hebt, kun je ook veel sport en spel doen. Wij doen thuis bijvoorbeeld veel gezelschapsspelletjes. Schoonmaken is iets wat natuurlijk vaak snel gedaan wordt en niet in alle hoekjes, je kunt nu de dingen doen waar je normaal niet aan toe komt. Je kunt het nu het beste zien als een kans om te resetten, reflecteren, stil te staan om vervolgens weer door te gaan. Het is ook een reflectie over waar we als mensheid mee bezig zijn, dat is ook een mooie gedachte. Als je ziet hoe de natuur weer helemaal opleeft. De luchtvervuiling neemt af, vissen zwemmen weer in de kanalen in Venetië.

Wat mis je het meest op dit moment?
Wij hebben nu sinds een paar dagen een volledige lockdown gekregen. Wij mogen maar 200 meter buiten ons huis komen in Italië. Tuurlijk ga je dan van alles missen, je mist om te gaan wandelen of te skiën, je mist om veel dingen te doen die je normaal gewend bent. Ik denk dat je juist ook dankbaar mag zijn omdat je door dat missen beseft wat je eigenlijk allemaal hebt en wat normaal is voor je. We realiseren ons helemaal niet meer dat we zoveel hebben, zoveel kunnen en de vrijheid die we hebben. Nu is het echt een uitnodiging van: ga eens stil staan bij alles wat je hebt. Er zijn veel mensen op de wereld die de luxe die wij hebben van op vakantie gaan, uiteten, naar de bioscoop, … helemaal nooit mogen meemaken. Zij hebben dit leven [zonder vrijheid en luxe] altijd. Dus in plaats van het gaan missen, probeer dankbaar te zijn voor alles wat je hebt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *