Gevolgen van Corona op topsporters in Hilversum

Gevolgen van Corona op topsporters in Hilversum

Vele topsporters hebben last gehad van de coronapandemie. Zoals bijvoorbeeld op de Comenius College in Hilversum. De jaarlijkse instroom van topsportleerlingen voor corona, tijdens corona en nu is relatief gelijk gebleven, maar dit virus heeft wel mentale schade achtergelaten. We bespreken dit met de topsportco├Ârdinator van Comenius College, Michiel Hess.

De Comenius College in Hilversum is niet alleen een gewone middelbare school. Comenius is ook een van de 29 scholen in Nederland die topsporters een aangepast lesprogramma aanbiedt. Talenten die sport beoefenen op het hoogste niveau kunnen vrijstelling krijgen voor bepaalde vakken op school waardoor ze meer tijd overhouden voor hun sport. Maar je hebt niet zomaar recht op vrijstelling. Daarvoor moet je eerst wel erkent zijn bij je sportbond als topsporter en dan pas krijg een topsport-status. Zodra je die hebt kun je naar bijvoorbeeld de Comenius College gaan die je helpt en begeleidt om topsport met onderwijs te combineren.

Dat corona wel degelijk invloed heeft uitgeoefend op topsport is een feit. De jaarlijkse instroom van topsport-leerlingen is over het algemeen wel redelijk gelijk gebleven in de afgelopen drie jaren (2019,2020,2021). Maar corona heeft wel sporen achtergelaten bij de jongeren. Ze gingen zich meer afvragen of ze wel topsport zouden moeten beoefenen en of ze wel de goeie keuze hadden gemaakt. Kortom, er ontstonden twijfels en interne onzekerheden bij de leerlingen.

Dat jongeren mentale problemen door corona hebben gekregen is niet iets nieuws. De topsport talentbegeleiders merkten dat er daarom veel behoefte was naar gesprekken. Of het nu aan de hand van de gevoerde gesprekken de negatieve gevolgen van corona helemaal zijn opgelost is maar de vraag. Maar blijven praten met de leerlingen en op de hoogte blijven van hun mentale status is zeker geen slechte manier van aanpak.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *