Achtergevel villa Pieter de Hooghlaan ingestort

Achtergevel villa Pieter de Hooghlaan ingestort

John Hubbock naast het ingestorte gevel

Woensdagavond rond 18:00 was het schrikken voor de buurtbewoners van de Pieter de Hooghlaan: het achtergevel van een villa in de straat was ingestort. Er waren gelukkig geen gewonden bij het instorten en zo valt de schade dus mee, maar wonen kan voorlopig niet in de villa.

Rood-gele linten, een container, brokken steen en John Hubbock: het beeld op de vrijdagmiddag langs de woning in kwestie, 2 dagen nadat het gevel is ingestort. De 61-jarige Hubbock is werkzaam als sloper bij het nieuwe sloopbedrijf  ‘Garden Sloopwerk 24/7’ en vertelt over het instorten van het gevel: ‘Ik doe dit jaar 40 jaar, en ik heb nog nooit zo iets gezien!’. Hij vertelt dat het gat te diep is gegraven onder het gevel en dat de aanleiding is tot het instorten ervan. ‘Als je kijkt naar de buren en de fundering ervan vergelijkt met het gat dat is gegraven in de hoek van het ingestorte gevel, is het onvoorstelbaar hoe ze door hebben kunnen graven’. Volgens Hubbock zit het bedrijf dat het gat heeft gegraven in de problemen als ze niet beschikken over de zogenoemde ‘CAR-Insurance’, hiermee ben je verzekerd tegen risico’s tijdens de bouw en sloop.

Sinds dit jaar heeft de woning nieuwe eigenaren. Wonen deden ze er nog niet in, maar wel waren ze al druk met verbouwen van het huis. Bij het verbouwen van het huis is het misgegaan. Er zou dus te diep zijn gegraven. Dieper dan de fundering van de buren.

Ze hebben te diep gegraven met de gedachte dat de fundering heel laag lag. Zonder te kijken naar de fundering van hun buren. Tuurlijk stort het dan in.

Terwijl Hubbock druk bezig is met het verhogen van de fundering vervolgt hij: ‘De gemeente gaat te maken krijgen met een hele hoop papierwerk’. Daarna zal pas duidelijk worden hoelang het zal duren voordat de villa weer bewoonbaar is voor de nieuwe bewoners. Hubbock sprak de nieuwe bewoners en vertelde dat zij vanzelfsprekend zeer aangeslagen waren door het instorten van hun nieuwe woning. Ook liggen er stukken van het huis in de tuin van de buren: ‘We gaan proberen alle stukken aan de zijkant te leggen, zodat we de puin geordend en makkelijker kunnen opruimen.

Wat eerst een mooie hoek was met een muziekstudio, is nu niks meer dan een hoop vuil en puin en een woonkamer waar de hele menigte in kan kijken. Hubbock en zijn team gaan er alles aan doen om het huis zo snel mogelijk weer bewoonbaar te maken, al zit het ernaar uit dat het de benodigde tijd gaat kosten.

Door Ratha Alphonse

Over de auteur

Ratha Alphonse

Professioneel cricketspeler en sportliefhebber

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.