De onverwachte economische ramp

De onverwachte economische ramp

De hard werkende horeca-eigenaar, de altijd vriendelijke kapster en de modieuze kledingwinkeleigenaresse. Al deze mensen worden op hun eigen manier getroffen door de Coronacrisis die begon als een gezondheidsprobleem, en nu de hele economie van Nederland naar beneden haalt.

De afgelopen maand heb ik met verschillende ondernemers gepraat. Van restauranteigenaar, tot kapster, en niet te vergeten bedrijfsleiders van supermarkten. Iedereen gaat anders om met de situatie. “Dan gaan we maar een maand verplicht op vakantie!”, zei de eigenaar van Brasserie Lunchroom Flavours. Met eigenaar Sonny Cecilia Vonk van Taberna Samen, heb ik erg lang gesproken. De gevolgen van het sluiten van zijn restaurant en eventuele oplossingen, kwam het meest aan bod. Ik kon gelijk aan hem zien dat hij de situatie erg serieus nam, en zich niet zomaar gewonnen gaf. Na het sluiten van de horeca, is hij een bezorgservice gestart. Hilversum kan nu toch nog genieten van zijn maaltijden. Zo zie je maar dat in de meest slechte tijden, er nog steeds mensen zijn die niet opgeven.

Al deze ondernemers die door gaan en werken met de regels die ze krijgen hebben één ding gemeen, iets wat onmisbaar is voor ze: mensen. Mensen die helpen met bezorgen, werknemers die in de keuken willen staan, en misschien wel het belangrijkste: klanten. Je kan je afvragen, heeft die ene klant nou écht iedere dag behoefte aan een koffie, broodje en taart? Is het toeval dat we voornamelijk dezelfde gezichten zien? Of zijn dit mensen die een groot hart hebben en hun medemens willen steunen in deze moeilijke tijd?

Dat foodhal MOUT het gaat redden is vanzelfsprekend. De McDonald’s zal ook niet ten onder gaan, en het zal de H&M ook niet de kop kosten, maar denk aan die kleine zaakjes. De kleine bedrijven die Hilversum eigen maakt. Café Cartouche, het bruine café wat sinds 1975 in het centrum van Hilversum bier tapt, en een bron van gezelligheid is. Kunnen we over een paar maanden daar weer lekker borrelen? Kan Hilversum in juni nog terecht in club Rex om op vrijdagavond te dansen?

Het kabinet heeft voor de ondernemers die zwaar getroffen zijn, een compensatieregeling ingesteld. Hier wordt hard gebruik van gemaakt, want het noodloket ervaart storingen doordat er zoveel mensen een aanvraag willen doen. Niet iedereen komt in aanmerking voor zo’n uitkering. Kledingwinkels bijvoorbeeld niet. Ook al maken deze winkels verlies door de situatie waar we in verkeren, een compensatie krijgen ze niet. Is dit niet een beetje raar? Open of niet open, dit is een extreem slechte tijd om ondernemer te zijn. “Blijf zoveel mogelijk thuis”, waren de woorden van Mark Rutte. Hoe kan Naomi Keers van Style Boutique dan haar lentejurkjes verkopen? Kleding bezorgen is toch een iets minder aantrekkelijk idee dan eten bezorgen. Als ik eerlijk ben, ik heb in deze tijd ook geen zin om nieuwe lentekleren te kopen als ik weet dat ik tot juni binnen moet zitten, u wel? Ook al mogen dit soort winkels open blijven, betekent dit niet dat er niks aan de hand is. De kledingbranche heeft ook mensen nodig, mensen die steunen.

De Coronacrisis zal niet alleen in de geschiedenisboeken gaan als een aanslag op de volksgezondheid, maar ook als een economische ramp. Kapster Pascalle, kledingwinkel eigenaar Naomi Keers, restauranteigenaar Sonny Cecilia Vonk en noem maar op. Allemaal Hilversummers die economisch zwaar getroffen worden door Covid-19. Hoe lang dit zal doorgaan, en hoeveel ondernemers ten onder zullen gaan, is nog niet te voorspellen. Wat we voor nu kunnen doen, is elkaar steunen en afwachten op de volgende maatregel.

Over de auteur

Sofia Robben

Sofia Robben is redacteur voor B4YOU. Ze is geïnteresseerd in het buitenland, politiek en mode.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *