De inwoners van Hilversum doen net als inwoners van veel andere plaatsen in Nederland mee aan een ‘berenjacht.’ Hierbij plaatsen Hilversummers knuffelberen voor de ramen, zodat deze gespot worden door kinderen die samen met hun ouders op berenjacht zijn.

Op Facebook zijn verschillende berenjachtgroepen aangemaakt door mensen vanuit het hele land, zo ook in Hilversum. De Facebookgroep ‘Berenjacht Hilversum’ is aangemaakt door Eleni Witteveen, maar heeft sinds 28 maart ook een medebeheerder. “Inmiddels heeft de groep bijna 300 leden. Er zijn veel beren in de stad, want toen ik een rondje liep, zag ik dat sommige straten vol staan. Ik houd nu een online kaart bij met de adressen met beren voor de ramen,” aldus medebeheerder Aernoud Olde (51).

Het idee om op berenjacht te gaan, is voortgekomen uit het meer dan dertig jaar oude boek ‘We’re going on a bear hunt,’ van Michael Rosen. In het boek gaan vier kinderen met hun vader op zoek naar een echte beer, maar wanneer ze tegenover een beer staan, zijn ze toch een beetje bang. Het initiatief om knuffelberen voor de ramen te zetten is overgewaaid uit Australië en het Verenigd Koninkrijk, om zo kinderen tijdens de coronacrisis te vermaken.

De bedoeling van zo’n berenjacht is dat een ouder tijdens een wandeling met zijn of haar kind(eren) samen op zoek gaat naar de knuffelberen.

Er zijn verschillende soorten beren te spotten: “De meest originele tot nu toe vind ik de ambulancebeer,” vertelt Olde. Hij zou het leuk vinden als mensen naast een beer ook een wit shirt met een hart voor het raam zouden hangen als teken van respect naar de zorgverlening.

Aernoud heeft al veel enthousiaste reacties ontvangen, maar volgens hem gaat de berenjacht pas echt beginnen als het warmer wordt. “Bovendien denk ik dat veel binnen zittende volwassenen minstens even blij worden van de langslopende kinderen.”

Olde is niet bang voor eventuele groepsvorming: “Het gaat om een activiteit voor kleinere kinderen waar vrijwel altijd volwassenen bij zijn. Bovendien is iedereen op een ander moment buiten, doordat er geen specifiek berenjacht-moment is.”

De Facebookgroep is te vinden onder de naam ‘Berenjacht Hilversum en omstreken.’

Eindredactie: Eva Doesborgh