De buurtbarbecue die op 18 april in verschillende Hilversumse straten zou plaatsvinden is afgelast. Het was een initiatief van buurtbewoners die op het idee kwamen dat iedereen in zijn voortuin een barbecue neer zou zetten. Zo zou men op een veilige afstand blijven, maar toch nog in contact blijven met de buurt. De Gemeente Hilversum vond dit echter een minder goed idee en wil niet dat het gebeurt.

Toen de gemeente online berichten zag verschijnen over dit plan, trok ze aan de bel. Ze belde Nils van Buren (45), de verspreider van het plan, op. Hij werd gevraagd om de buurt op te roepen, om vooral niet meer mee te doen aan de barbecue. “De gemeente is bang dat mensen toch bij elkaar over de vloer komen en daar gezellig een biertje gaan drinken. En dat, met misschien een biertje te veel, de grens van 1,5 meter overschreden wordt,” aldus Van Buren.

Van Buren heeft begrip voor het besluit van de gemeente, maar het blijft natuurlijk wel jammer: “Het idee is flink uit zijn verband gerukt. Het plan was dat iedereen in zijn eigen voortuin bleef, dus de afstand zou goed behouden worden. We hadden het er al over dat we dan maar moesten schreeuwen naar de overburen. Ik ga zelf nog wel barbecueën met mijn gezin en de buren. Ik zit namelijk ook vaak genoeg met een kop koffie in de voortuin, terwijl de buren dat ook doen. En dat mag ook. Maar om de risico’s te voorkomen, doe ik nu wel het dringende verzoek dat anderen het niet moeten doen. En als mensen toch besluiten de barbecue uit de schuur te halen, houd dan alsjeblieft de correcte afstand.”

 

Eindredactie: Mirella Waaijenberg