Pastoor Pieter van Eijsden over het geloof

Pastoor Pieter van Eijsden over het geloof

Foto: Maud Warnier

Pastoor Pieter van Eijsden vertelt dat hij niet altijd gelovig is geweest. Toen hij in de puberteit zat heeft hij eigenlijk “alles gedaan wat god verboden heeft.” Hij was niet bezig met het geloof en deed waar hij zin in had. Zijn moeder was altijd al met verschillende soorten geloven bezig. Dan was ze boeddhistisch en de volgende maand geloofde ze weer in iets anders. Dit heeft Pieter uiteindelijk aangespoord om zich te gaan verdiepen in één geloof. Hij heeft zich bekeerd, zijn vrouw leren kennen in de kerk en is uiteindelijk zelfs dominee geworden van “Evangelische gemeenschap, de Deur.”

Pieter begint de kerkdiensten met het zingen van liedjes. De liedjes die ze zingen gaan over god en het toelaten van god in je hart en in je leven. De reden dat ze vaak beginnen met het zingen van liedjes, is omdat je dan wat losser wordt. Je zou het een beetje kunnen zien als een warming up die je doet voordat je gaat bidden. De liedjes die ze spelen hebben ze zelf vertaald. Het merendeel van de liedjes komt uit Amerika, in de jaren 70 (de hippie tijd), deze hebben ze uit het Engels vertaald naar een Nederlands lied.

“Je hebt een hele dag gewerkt. Je hoofd zit nog vol van de dag die je hebt gehad, je moet een beetje in de stemming komen. Het helpt dan ontzettend om te zingen en je hart tot god te richten. Op het moment dat je iets uitspreekt of zingt, dan pas denk je, dat is waar ook, “God houdt van me”. Soms heb ik zelf dat ik binnen kom in de kerk en dat zit je er heel koud in, het helpt de prediker ook als iedereen er voor het bidden al een beetje in zit,” aldus Pieter van Eijsden.

Hij vertelt dat alle tien geboden eigenlijk niet helemaal na te leven zijn. Onze menselijke natuur met alle invloeden van buitenaf die we hebben, kunnen zich eigenlijk niet houden aan de tien geboden die voorgeschreven zijn. “Er zit iets heel lelijks in elk mens”. En God zegt: als je de tien geboden naleeft, dan ga je goed met je naasten om. Eigenlijk is de wet niet gegeven om je eraan te houden want niemand is zonder zonden. Jezus zegt namelijk “wie zonder zonde is, gooit de eerste steen.” De bijbel laat ons door middel van die tien geboden zien dat we eigenlijk niet kunnen leven via Gods norm.

“Ik geloof dat God in ons woont, de tempel van god als het ware. Nu staat er niet in de bijbel dat je niet mag drinken of mag roken, maar als je goed nadenkt, kun je vanzelf bedenken dat je het slecht is voor je lichaam. Wat er ook in de bijbel staat, is dat je je niet moet laten knechten. Een verslaving geld dus als een knechting. Als je echt voor god wil gaan leven dan ga je God leren kennen, dan ga je prioriteiten stellen en dingen uit je leven bannen.

God is er altijd geweest. Je kan wat van god zien door in de spiegel te kijken. Gelijkenis is onze manier van wie we zijn. De bijbel spreekt over een drie-eenheid. De vader, de zoon en de heilige geest.”

Bij problemen die voorkomen in je dagelijks leven kun je de bijbel ertegenaan leggen en kijken wat er gezegd wordt. Op bijna alles is wel een logisch antwoord en kan het je verder helpen om je leven beter te gaan lijden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *