Internetcursus Klik en Tik wordt tegenwoordig gratis aangeboden in de Hilversumse bibliotheek. Het belang van de cursus is namelijk zo groot, dat de bibliotheek een kleine subsidie krijgt. “De bevolking moet leren omgaan met overheidssites,” verklaart bibliotheekmedewerker Saskia Ruiter. Vooral ouderen hebben nog weleens moeite hun weg te vinden op het internet, zij maken het grootste gedeelte uit van de cursisten.

Volgens cursist Anneke Stevens (75) zorgt de cursus ervoor dat het internet laagdrempeliger wordt voor ouderen, die volgens haarzelf een voorkeur hebben voor informatie op papier. Het is daarom goed dat de cursus zo toegankelijk is. Niet alleen de aanwezige begeleiding door de bibliotheekmedewerkers en het online lespakket zorgen hiervoor, maar ook het feit dat de cursus sinds een tijdje gratis wordt aangeboden. Sindsdien hebben ze een wachtlijst met mensen die deel willen nemen aan de cursus.

Tegenwoordig moet je wel internetvaardig zijn, vinden Ruiter en haar collega Donna Vogel (52), omdat er steeds meer op het internet staat. Doordat sommige ouderen zich hierom haast gedwongen voelen de cursus te volgen, is niet even cursist zo optimistisch als Stevens. “Het gebeurt weleens dat ouderen mopperen op de vooruitgang,’ zegt Ruiter, “voor veel oudere mensen is het internet namelijk een hoop gehannes.”

Stevens is bijzonder enthousiast over de cursus, die uit drie onderdelen bestaat en zegt er erg dankbaar voor te zijn dat ze ondersteuning krijgt. “Dingen als firefox zijn hele onbekende namen voor mij, en net hoorde ik iets over DuckDuckGo en cookies wijzigen in je browser.” Stevens legt uit dat dit soort termen voor paniek kunnen zorgen omdat men niet weet wat het betekent. Sinds ze de cursus volgt heeft ze daar minder last van.

Stevens raad ouderen die niet internetvaardig zijn aan de cursus te volgen. Volgens haar moet je blijven proberen aan te sluiten met een wereld die constant verandert en daar kan een internetcursus je bij helpen. “Het is dom als je het niet doet,” aldus Stevens.