‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ opent deuren voor mensen om te praten

‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ opent deuren voor mensen om te praten

Een ondertussen leeg Dudokpark in Hilversum.

De expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ is een landelijk initiatief van Stichting Open Mind die van 5 t/m 26 oktober bij het Dudokpark te Hilversum heeft plaatsgevonden. Door de Regionale Taskforce huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) is de tentoonstelling naar de regio Gooi en Vechtstreek gehaald om meer aandacht te vragen voor huiselijk geweld en een taboe te doorbreken.

Levensgrote portretten waren kosteloos te zien in het Dudokpark in Hilversum van zowel de slachtoffers als plegers van huiselijk geweld. Het fenomeen waarbij wordt gesproken over het doorbreken van een cirkel van geweld is een landelijk traject, en is onder vele andere ook geweest in Amsterdam, Hoorn, Rotterdam, Breda en Tilburg. Samen met het programma Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT) en haar regionale partners werkt Stichting Open Mind om krachten te bundelen tegen de mishandeling van zowel kinderen, volwassenen en ouderen achter de deur. De expositie is niet meer te zien in Hilversum, maar is momenteel nog bezig in Gorinchem en Groningen.

Karlijn Offergelt, regionaal projectleider Geweld Hoort Nergens Thuis bij Regio Gooi en Vechtstreek, was aanwezig bij de opening van de tentoonstelling en betrokken bij de organisatie. ”Mensen vonden het heel indrukwekkend gemaakt. Je zag dat fietsers even afstapten om een kijkje te nemen naar de portretten en mensen hun verhalen te lezen. Het wordt gezien als heel dapper”, aldus Offergelt. ”Op deze manier hopen wij dat andere mensen ook sneller naar voren stappen met hun eigen verhalen.”

Op de planning voor GHNT staat nu de online preventiecampagne Time-out, die van een landelijke naar een regionale schaal wordt gehaald. Time-out wil ervoor zorgen dat er over zowel huiselijk geweld als kindermishandeling eerder wordt gepraat door eerder een adempauze te nemen als spanningen hoog oplopen.

Zijn er eventuele problemen binnen uw gezin, of bij een kennis? Neem dan vooral contact op met Veilig Thuis. 24/7 bereikbaar op het nummer 0800 2000. Chatten kan van maandag t/m vrijdag via Veiligthuis.nl. Bel bij direct gevaar 112.

Resa Oomen, ervaringswerker huiselijk geweld en kindermishandeling, staat verslaggever Quinn Holthuis te woord bij een interview over de tentoonstelling in Hilversum.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.