De geschiedenis van Hilversum, hoe maken we het aantrekkelijk voor jongeren om over hun dorp te leren?

De geschiedenis van Hilversum, hoe maken we het aantrekkelijk voor jongeren om over hun dorp te leren?

Afbeelding van oude straatnaamborden

Er is in verschillende steden onderzoek gedaan naar de kennis die jongeren hebben over de geschiedenis van hun eigen stad. Maar hoe zit dit eigenlijk in Hilversum? Een aantal van de jongeren uit Hilversum gaven aan dat ze niet heel veel weten over de geschiedenis van hun dorp. Ze vertelden dat ze niet bewust opzoek zijn gegaan naar informatie over Hilversum, maar dat wat ze nu weten meer op hun pad is gekomen. Een paar jongeren waren wel bekend met het verleden van hun eigen buurt en waren hier dan ook nieuwsgierig naar.

“Ik vind het interessant om over persoonlijke verhalen van mensen uit Hilversum te horen hoe het leven toen was.”, Vertelt Sophie (18 jaar).

Uit de antwoorden van Sophie en die van een aantal anderen jongeren bleek dat als er persoonlijke verhalen van mensen gebruikt worden om de geschiedenis te vertellen dit zeker interesse wekt en een aanleiding zou kunnen zijn om meer te leren over de geschiedenis van Hilversum. Volgens hen zou op deze manier alle informatie wat tastbaarder, persoonlijker en toegankelijker worden.

“Voor mij zou het leren van de geschiedenis van Hilversum interessanter worden door voorbeelden van de stad te laten zien van hoe het er vroeger uitzag en nu.”, Aldus, Julius (18 jaar). Hoe makkelijker de jongeren zich kunnen voorstellen hoe het er vroeger aan toe ging hoe nieuwsgieriger ze worden.

“Ik denk dat als er bijvoorbeeld via een app of een serie die op YouTube staat en dit op een leuke en toegankelijke manier wordt gedaan dat dat zeker mijn aandacht zou trekken.”, Loes (18 jaar).

Deze jongeren geven aan dat als de informatie via sociale media bij hen terecht komt ze er veel sneller aandacht aan zouden besteden. Ze gaven aan dat YouTube series, Instagram posts, diverse apps en Podcasts hun aandacht zeker zouden trekken.

Hieronder kunt u naar het interview luisteren met Nora Bosscher, collectiebeheerder gemeente Hilversum, over de expositie: Hilversum Ontkiemt. De expositie vind elke zaterdag en zondag van 12 tot 16 uur plaats in het Silverpoint gebouw.

https://soundcloud.com/user-674343775/interview-nora-bosscher/s-nla5GXMksJY?si=1e438e8a71a5409e887b018da4d9d8de

Expositie

App: Spacetime layers, Hilversum Ontkiemt

Over de auteur

Fenne Samuels Brusse

Mijn naam is Fenne, ik ben 18 jaar en kom uit Hilversum. Ik heb een breed veld aan interesses en ik vind het super leuk om op pad te gaan en contact te leggen met nieuwe mensen. Op onze nieuwssite doe ik mijn best om over interessante onderwerpen binnen Hilversum journalistieke producties te maken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.