Hilversum kleurt oranje voor vrouwen

Hilversum kleurt oranje voor vrouwen

Bibliotheek Hilversum oranje belicht

Vanaf 25 november tot 10 december zie je als het aan de Soroptimisten ligt overal de kleur oranje. Wie aan oranje denkt, denkt aan de kleur van Nederland, het elftal en het brengt samenhorigheid, maar in dit geval staat het voor het tegengaan van alle vormen van geweld tegenover vrouwen en meisjes. Dat is wat de Soroptimisten op internationaal niveau willen bereiken, gelijkheid tussen de seksen. Oranje omdat het de kleur van de dage raad is en dus het moment dat de zon opkomt en er een nieuwe dag aangebroken is, een nieuwe dag zonder geweld tegen vrouwen.

In Hilversum ziet je dan ook tijdens deze 16 dagen verschillende dingen die in het teken van Orange the World staan.Een van die dingen zijn de prachtige oranje belichte gebouwen van onder andere museum Hilversum en bibliotheek Hilversum, waar dit jaar de aftrap van Orange the World werd gegeven. Tijdens de aftrap waren de Soroptimisten vanuit Hilversum aanwezig om een welkomstwoord te doen, de locoburgemeester Karin Walters deed de openingshandeling en er werd een gedicht voorgedragen door Charlotte de Raadt, de stadsdichter. In de bibliotheek is een expositie van verschillende boeken verspreid over de tafel die over bijvoorbeeld geweld gaan. Maar ook onderwerpen zoals abortus en verkrachting. Ook veel indrukwekkende foto’s van slachtoffers inclusief hun verhalen daarbij afgebeeld. Daarnaast is er ook veel informatie beschikbaar rondom dit onderwerp, in de form van flyers en boekjes. “Hier in de bibliotheek hopen we zo misschien ook een boodschap aan jongeren kinderen mee te geven die hier ook komen. We leven nou eenmaal met elkaar op de wereld, dus heb respect.” Vertelt Jacqueline Boerebach van Bibliotheek Hilversum. “De boeken die hier liggen zijn niet per se gericht op kinderen maar wij hebben zeker ook een aantal die wel voor kinderen zijn. Ze leren bijvoorbeeld dat je moet opkomen voor jezelf, respect voor andere moet hebben en dat iedereen gelijk is.

Een ander belicht gebouw is de Sociëteit de Unie die zich naast de bibliotheek bevindt. “Wij vinden het zeer waardevol en belangrijk dat wij als herensociëteit hieraan meedoen, daarom kleuren wij ons gebouw dit jaar ook weer oranje. Het is voor ons een kleine moeite voor een goed doel.” vertelt bestuurslid communicatie Paul van de Vliet.

Een van de Soroptimisten vanuit Hilversum, Marian Ellens, gaat met een heel team over het verspreiden van de campagne, en is daar al meerdere jaren actief in. “De zichtbaarheid van de kleur oranje is heel belangrijk en mooi, maar voor ons is het ook heel belangrijk dat mensen weten wat het nou precies is. Wij willen mensen er zich van bewust maken wat hun rol is en hoe ze #medestander zijn, zoals we in de campagne gebruiken. Er zit een taboe rondom dit onderwerp, er is veel schuld, schaamte en oordeel waardoor het een bedekt probleem wordt. Als er over gepraat wordt, komt het uit de schaduw.” Dit doen ze door bijvoorbeeld lespakketten op scholen te geven, samen te werken met organisaties, posters te maken en op zoveel mogelijk plekken de kleur oranje te tonen.

46 Procent van de vrouwen in Nederland krijgt ooit te maken met geweld

Marian zelf gelooft in absolute gelijkheid tussen de seksen “Ik zit hier gepassioneerd in, de aandacht vragen voor het geweld tegenover vrouwen is zó ontzettend belangrijk. De partnerships tussen bijvoorbeeld de Bibliotheek en Hilversummers.nl ben ik ook ontzettend blij mee.”

Aankomende zaterdag 27 november is er een actiedag in de Gooische Brink, waar meerdere mensen zich kunnen verzamelen. “Er worden interessante onderwerpen besproken en informatie gedeeld om zo allemaal #medestander te worden.” Aldus Marian. “We hopen dat het veel verspreid wordt op social media om zo iedereen mee te geven dat we samen een rol kunnen hebben in het stoppen van geweld. Ook gaan we die dag plekken verzamelen waar mensen zich onveilig voelen, waarmee we naar de gemeente gaan om zo aan te geven waar het nog veiliger kan. Elke vorm van geweld die wij hiermee kunnen voorkomen is gewenst.”

Over de auteur

Merthe Tjaardstra

mail: merthe.tjaardstra@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *