Herfst of winter?

Herfst of winter?

Nederlandse winter

Het duurt nog 25 volle dagen voordat het officieel winter is, maar het voelt alsof we al dagen in de winter zitten. De korte donkere koude dagen zorgen ervoor dat het voelt alsof we in de winter zitten, maar eigenlijk hebben we een hele gemiddelde herfst. Waarom voelt het dan toch kouder dan anders?

Lopend door Hilversum zie je kenmerken van de winter, de lampjes voor het raam van veel mensen thuis, de verlichting op de winkelstraten voor de feestdagen, iedereen loopt in een dikke winterjas en heeft een rood neusje van de kou. De winter herken je direct, zelfs als het nog niet eens winter is.

Dit weekend gaan de eerste sneeuwvlokken al vallen in het land en het wordt om half zes donker, dit zijn kenmerken van de winter, maar dat begint pas op 21 december. Het is echter niet gek dat dit nu al gebeurd, een jaar geleden zaten we nu in een sneeuwstorm. dus het weer van nu is niet anders dan gemiddeld. We zitten in een gemiddelde november maand op basis van temperatuur, het is dus niet kouder dan ‘normaal’. Wat maakt het dan dat het toch al voelt als winter?

Gevoelstemperatuur

“Mensen moeten eraan wennen. Als het voor de eerste keer vriest vindt men het direct al heel koud, omdat dat de eerste keer van het seizoen is, dus dat duurt even voordat je eraan gewend bent”, aldus Gerrit Hiemstra meteoroloog en weerpresentator bij het NOS journaal.

“Mensen zijn al best snel verwend aan warmer weer, men vond afgelopen zomer ook een slechte zomer, terwijl als je naar de getallen kijkt het een hele gemiddelde zomer was, door de verse herinnering van de 3 zomers daarvoor die heel warm waren en droog en als je dan zoals afgelopen zomer een gemiddelde en normale zomer hebt voor ons klimaat valt dat voor veel mensen tegen”.

Klimaatverandering

Volgens Gerrit Hiemstra speelt de klimaatverandering ook nog een rol, want iedereen praat erover en heeft het dus in hun achterhoofd. Veel mensen denken dat de klimaatverandering zorgt voor alleen maar warmer weer, maar het weer is zo onvoorspelbaar en van dag tot dag dat er nog steeds ook uitschieters naar koudere temperaturen zitten en niet alleen maar warmer, wat veel mensen wel denken door de klimaatverandering. “In een opwarmend klimaat kan het ook nog steeds vriezen, alleen minder vaak en mindere lage temperaturen gemiddeld gesproken”.

De tijd van het jaar

In de laatste dagen van november ’21 is de temperatuur erg gemiddeld wat we kennen van ons klimaat en is het dus niet extreem koud. Het zijn wel de eerste kennismakende dagen van de winter en daarom voelt het kouder aan. De temperaturen die we nu hebben zijn dus gemiddeld, maar voelen koud aan, als we deze temperaturen in januari of februari hebben voelt het weer lekker en warm aan.

Nieuwsreportage

Verslaggever Joep Higler ging langs bij een lokale kledingwinkel in Hilversum en ging in gesprek over het winter assortiment in kledingwinkels.

https://soundcloud.com/user-357242311/herfst-of-winter?si=756539ea558346859a31eb266bcf1da2

Over de auteur

Koen Bethe

Koen Bethe, 19 jaren levenservaring, afkomstig uit Amsterdam.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.