Ondanks online ophef zijn Hilversummers tevreden over de wekelijkse markt 

Ondanks online ophef zijn Hilversummers tevreden over de wekelijkse markt 

Wijde gangen, staantafels met desinfecteer spray en elektrische borden met de tekst “1.5 meter afstand houden”. Dat is hoe de markt in Hilversum tegenwoordig eruit ziet. Van de gemeente mag de markt doorgaan tijdens de coronacrisis, mits bezoekers zich aan de maatregelen houden. Op Twitter ontstond ophef over de marktbezoekers, terwijl bezoekers en kraamlieden zeer tevreden zijn over de manier waarop de markt blijft bestaan.

Mevrouw Sluijlox-Du Bois (80) loopt in haar eentje over de markt. Langzaam loopt ze in de zon van kraam naar kraam. “Ik vind juist dat iedereen goed afstand houdt,” zegt ze. “Dit voelt veiliger dan een supermarkt.” Ze woont in een appartement dat uitkijkt over het Marktplein. “Ik geniet van de markt. Ik kom buiten en kom met mensen in contact. Daarom houd ik me ook zo goed aan de maatregelen. Ik wil dat de markt open blijft.”

Het is duidelijk te merken dat iedereen zijn best doet om de markt zo veilig mogelijk te houden . Afrekenen gebeurt met een pinapparaat, dat daarna grondig wordt schoongemaakt met desinfecteermiddel. Verder draagt een aantal kraamlieden handschoenen en roepen ze harder naar de volgende klant. Bij de kaasboer is op de grond met rode tape “wachtruimte ” aangegeven. Binnen de rasters van één rood vierkant kun je wachten tot je wordt geholpen. Sluijlox-Du Bois kijkt er tevreden naar. “Zo is het tenminste duidelijk. Zo kan de markt toch prima blijven bestaan?”

Ashley (25) en Ruben (26) doen de wekelijkse boodschappen op de markt. “We deden altijd al zoveel mogelijk van onze boodschappen op de markt, dus wat dat betreft is er niet zoveel veranderd. Het is fijn dat het nog steeds kan”, vertelt Ruben. Ashley voelt zich op de markt veiliger dan in een supermarkt. “Daar sta je dichter op elkaar en raak je meer oppervlaktes aan. Bovendien vind ik het belangrijk om de lokale economie te ondersteunen, zeker nu.”

Gebroeders Vermeulen staan met hun tuinplantenkraam op de zuidelijk kant van de markt. Het is rustig bij de kraam, ze helpen steeds twee mensen tegelijkertijd, ieder bij een andere toonbank. Toch staan ze vrolijk te praten met de klanten. “We zijn al lang blij dat de markt in Hilversum open blijft. Dat kan omdat hier genoeg ruimte is, maar ook omdat iedereen zich echt goed aan de maatregelen houdt”,  vertelt Henk Vermeulen (62) terwijl hij een paar Spaanse margrieten verkoopt. “Ik snap niet waar de ophef vandaan komt, want ik vind dat het goed gaat hier.”

Pauline Wijngaard (56) staat iets verderop alleen bij haar kraam, waar ze kleding verkoopt. Zij staat voor het eerst in drie weken weer op het marktplein.  “Drie weken geleden ging het echt anders hier. Mensen hielden geen afstand en er waren sowieso veel meer mensen op de markt. Maar ook verkopers waren lakser. Ik ben blij om de verandering te zien.” Ze merkt vooral dat het aantal bezoekers is afgenomen . “Gelukkig verkoop ik genoeg om mijn hoofd boven water te houden.”

Over de auteur

Fiep Herinckx

Fiep is redacteur voor YOUNEWS. Zij is geïnteresseerd in duurzame levensstijlen, fotografie, cultuur en sociaal-maatschappelijk activisme.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *