Hilversum in de Oorlog organiseert een klapmoment voor de veteranen op 5 mei. Vanwege de coronacrisis lopen namelijk alle geplande activiteiten op Bevrijdingsdag in de soep. Daarom kwam de stichting met dit idee, om hen alsnog in het zonnetje te zetten.

Toen Robin Gouwswaard (19), voorzitter van Hilversum in de Oorlog, samen met zijn vriendin hoorde over de landelijke klap-actie voor de zorg kwamen zij op het idee om dit ook te doen, maar dan voor de bevrijders. “Een hele hoop activiteiten worden uitgesteld naar volgend jaar, maar dat zullen velen helaas niet meer meemaken. Jaarlijks sterven er namelijk een hoop veteranen. Het is zonde om de viering van 75 jaar bevrijding zomaar voorbij te laten gaan. De zorg redt nu heel veel mensen van het virus en de veteranen hebben toentertijd veel mensen gered van de oorlog, dat is dus ook een applaus waard. Dit is het minste wat we nu voor ze kunnen doen.”

Het plan is dus om op 5 mei om twaalf uur ’s middags een minuut lang te gaan klappen op bijvoorbeeld het balkon of in de voortuin. Hopelijk klappen zo veel mogelijk mensen mee zodat alle veteranen het zullen horen, maar anders zal het hen alsnog via een omweg bereiken. “We gaan alles filmen en we willen ook iedereen die meeklapt oproepen om hier een filmpje van te maken. We hebben contact met het veteraneninstituut en andere mensen die veteranen kennen. Wij maken een mooie video van het applaus, die zij naar hen door zullen sturen. Zo komen ze het allemaal alsnog te zien,” aldus Gouwswaard.

Hilversum in de Oorlog had een aantal activiteiten gepland voor 5 mei. De leden hadden bijvoorbeeld een expositie gepland in de Regenboogkerk, een lezing voor Duitse kinderen staan die op uitwisseling zouden zijn met de Savornin Lohmanschool en ze zouden Geraldien von Frijtag ondersteunen aangezien zij “Een stad op Drift” heeft geschreven, een boek over Hilversum tijdens de oorlog. Dit zit er echter allemaal deze Bevrijdingsdag niet meer in. Alleen geheel onverwacht was het niet voor Gouwswaard: “In januari had ik al het gevoel dat het fout zou gaan en het virus in Nederland zou komen. Daarom heb ik me toen al een beetje teruggetrokken en minder exposities georganiseerd dan ik misschien eerst gewild zou hebben. Hierdoor is de schade voor ons gelukkig nog een beetje beperkt gebleven en heb ik meer aandacht kunnen besteden aan berichten schrijven voor onze Facebookgroep. We hebben al een aantal berichten voor Bevrijdingsdag kunnen schrijven en deze zullen dan ook op 5 mei verschijnen op de Facebook.”

Dit jaar moet men het dus houden op een applaus om waardering te laten blijken.Hilversum in de Oorlog heeft een Facebookevenement gemaakt voor het applaus, hierop kunnen mensen zich aanmelden om te laten zien dat zij meedoen aan deze actie.