Geen zonnebanken meer in sportschool Hilversum

Geen zonnebanken meer in sportschool Hilversum

Zonnebank - adobe stock

Na een oproep van dermatologen en artsen in het AD heeft sportschoolketen Fit For Free ervoor gekozen om al hun zonnebanken uit de filialen te halen. De uv-straling van de zonnebanken zou huidkanker kunnen veroorzaken. Iets wat niet wat sportscholen hoort, volgens de dermatologen. Wij gingen langs bij Fit For Free Hilversum

Aan de Zeverijnstraat bevindt zich de Fit For Free Hilversum, parallel aan de Diependaalselaan. Op de eerste oogopslag ietwat verstopt tussen voornamelijk autodealers en een klein industrieterrein in Hilversum Zuid-West.

Zodra de elektrische schuifdeuren openen is de housemuziek het eerste wat opvalt. Eerst zacht, maar eenmaal binnen is de muziek dominant aanwezig in de gym. Het gebouw staat vol met fitness- en krachtapparaten en het ruikt er naar een rare combinatie van zweet en vloertapijt. De sportschool is op vroege woensdagmiddag rond een uur of 12:00 redelijk vol. Jong, oud, man en vrouw; alles loopt door elkaar.

Het geluid van gewichten die elkaar raken en het geluid van een ronddraaiende loopbanden is het enige wat nog boven de muziek uitkomt. Iedereen staat in korte mouwen, korte broeken en hemdjes. Binnen is niets te merken aan de koude, kille novemberlucht die boven Hilversum hangt.

Maar hoe is dit balletje gaan rollen? Een groep dermatologen heeft aangegeven dat zonnebanken absoluut niet goed van de huid zijn en zelf kankerverwekkend is. Veel sportscholen kregen de oproep. “We doen een oproep op uw sportieve hart, uw moreel kompas en maatschappelijke verantwoordelijkheid: ban de zonnebank”, luid de oproep.

En de oproep is er niet voor niets. Zo is huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland. Van alle nieuwe kankerpatiënten, heeft 52% huidkanker. Dat zijn schrikbarende cijfers.

Helemaal onverwachts kwam deze oproep niet. Zo gaf de World Health Organisation (WHO) in 2009 al aan dat zonnebanken ‘onomstotelijk kankerverwekkend’ zouden zijn. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) krijgen iedereen zo’n 70.000 mensen de diagnose huidkanker. Tijd voor actie dus.

Na de oproep van de dermatologen heeft Fit For Free een intern het besluit genomen. We spraken met de bedrijfsleider. “We kregen het vorige week te horen, inderdaad.” Maar naast Fit For Free heeft ook zoals Basic Fit besloten om de zonnebanken uit de filialen te halen.

Tot voor kort stond er een zonnebank in de Fit For Free in Hilversum. “Hij staat er nog wel. Maar is niet meer in gebruik.” Vervolgt de medewerker van de sportschool. “Hij wordt volgende week opgehaald.” Op de vraag wat er nu met de ruimte waar de zonnebank stond gaat gebeuren, reageert hij lachend: “Ik hoop dat er een mooi kantoor voor mij in zit!

Maar of Hilversum de zonnebanken gaat missen is een ander verhaal. “Heel eerlijk: het was nooit druk bij de zonnebank. Er maakte maar weinig mensen gebruik van. Ik heb ook nog niks gehoord van iemand. Maar misschien komt dat nog.

Het lijkt erop dat Hilversum de zonnebanken niet gaat missen. Maar toch zijn er veel zonnebankstudio’s. Ook in Hilversum. Verslaggever Niels Corbeel sprak met zo’n zonnestudio uit Hilversum. Hoe kijken ze tegen dit besluit aan?

Tekst: Max Elijzen
Audio: Niels Corbeel

https://soundcloud.com/user-783144462/zonnebanken-uit-sportscholen/s-U24lOkYns1a?si=325f7cfa74e84093bb8a0fb0a8dbce26

Over de auteur

Niels Corbeel

Niels Corbeel is een student Journalistiek met interesses in de horeca, politiek film en muziek. Schrijver van het boek Interpretatie is een Gift.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *