Dit jaar maar één oliebollenkraam in het Hilversumse centrum

Dit jaar maar één oliebollenkraam in het Hilversumse centrum

In de voortdurende stroom van treinreizigers glipt er af en toe iemand de menigte uit, om te kijken waar de verleidelijke geur vandaan komt. De zoektocht leidt hen naar een traditionele kraam die er al ruim 36 jaar staat.

De werkende oliebollenbakker
De geluiden van borrelend vet en gepinde transacties klinken over het stationsplein. Op ooghoogte hangt een oorkonde te prijken: de beste oliebollenbakker van Noord-Holland in 2020. Tussen de frituurpannen staan onder meer een pot Nutella en diverse chocoladerepen. Het is duidelijk: ze hebben een reputatie hoog te houden. “Deze kraam bestaat nu ruim zesendertig jaar en gaat van generatie op generatie,” vertelt de eigenaar. Ondertussen schept hij een nieuwe lading beslag in de frituurpan. Het plezier straalt van hem af, en als er gevraagd wordt hoe het voelt om weer op de traditionele plek te staan, antwoordt hij vol overtuiging: “Geweldig, er is niks leukers dan wat je passie is; dat is het belangrijkst.” Het geluid van sissend vet voegt zich bij zijn stem en hij houdt geconcentreerd bij of alles goed gaat. Door zijn vrouw, en tevens collega, wordt ondertussen de oliebollenvoorraad aangevuld.

Speciale bollen
In de vitrine van de kraam liggen oliebollen in verschillende soorten, kleuren en smaken. De klassieke goudbruine kleur wordt aangevuld met onder meer roze, rood, wit en toppings van chocolade. “Wij onderscheiden onszelf door speculaas -en tompoucebollen te maken, maar bijvoorbeeld ook Milkyway, Nutella, Oreo en Bounty. Je kunt het zo gek niet bedenken.”

Het is het nét niet helemaal
Ondanks de goede kwaliteit en gezellige sfeer is dit het voor Bianca Verweij (voorzitter van de Hilversumse SP-fractie), nét niet helemaal. Verweij mist de kraam van meneer Donks. “Ik werd gebeld door Donks en hij zei dat er geen plek was. Wij vinden het belangrijk dat kleine ondernemers kunnen ondernemen,” vertelt ze. “De gemeente had wel beloofd om zijn best te doen een plek te vinden. Daarnaast is hij al 40 jaar actief, dus ik vond dat hij daar wel recht op had.”

Oplossing afgeslagen
Waar de gemeente in eerste instantie geen plek had voor de oliebollenkraam van Donks, veranderden zij later van gedachten. Inmiddels hebben zij de keuze aangeboden tussen het Marktplein en de Kerkbrink. Toch hebben vader en zoon het aanbod afgeslagen. “Uiteindelijk werd meneer Donks in november gebeld dat hij kon kiezen tussen de Kerkbrink of de markt, maar dan zou hij 22 december weg moeten. Toen zei hij nog: ‘Maar dat is raar, dat is de laatste week dat ik veel verkoop’.” Niet veel later liet de gemeente weten dat de aanvraag van een vergunning tot twee weken kon oplopen zodra hij een keuze had gemaakt. “Toen zei hij dat het niet meer rendabel was om nog een kraam neer te zetten.” Om die reden zien vader en zoon Donks dit jaar af van hun plek.

Lichtpuntje
Ondanks de verdrietige situatie van Donks hebben de ontwikkelingen de gemeente aangezet tot het opstellen van een beter beleid. “Ze gaan het standplaatsenbeleid aanpassen zodat kleine ondernemers met een kraam makkelijker kunnen staan,” legt Verweij uit. “Zo wordt het het centrum ook levendiger en gezelliger, en daar word ik als SP‘er wel blij van, want dan heb je de kleine ondernemers echt geholpen.” Daarnaast heeft de gemeente beloofd dat Donks volgend jaar ook op het Marktplein of de Kerkbrink mag staan. “Is dat niet zo, dan ga ik weer in actie met de SP. Ik verwacht hem komend jaar zeker op de Kerkbrink of de markt te zien.”

Verslaggever Jamie Helmonds ging verder in gesprek met de eigenaren van gebakskraam Stuy, en vroeg hen om een mening over de situatie van Donks.

Tekst: Sofie van de Vreede

Over de auteur

Sofie van de Vreede

Hi! Ik ben Sofie van de Vreede, een kersverse journalist uit het jaar 2000. Daarnaast ben ik gek op popculture en kan ik iedereen wel een boek aanraden. Voor tips ben ik bereikbaar op sofie.vandevreede@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.