45 minuten wachten voor een oranje tompoes

45 minuten wachten voor een oranje tompoes

In 45 minuten 1200 tompoezen verkocht. De werknemers van de HEMA in de Kerkstraat hebben zich flink in het zweet gewerkt om de enorme rij klanten zo snel mogelijk te voorzien van het traditionele oranje gebakje waar heel Nederland van smult tijdens de verjaardag van de koning. Ook de Emmastraat waar Banketbakkerij Burgt zit, stond vol met mensen die de dag wilden vieren met een oranje tompoes.

“Om zeven uur zijn we met zes man begonnen met bestellingen inpakken,” zegt Margo Koegler, mede-eigenaar van Banketbakkerij Burgt. De banketbakker heeft wel honderd bestellingen ontvangen en ingepakt, waarna de dag nog moest beginnen. “We gaan normaal om 8 uur open, maar om half 8 stonden er al mensen voor de deur. Normaal gesproken zouden we de deuren dan al open gooien, maar nu waren we nog te druk bezig met de bestellingen.”

Mensen hebben wel 45 minuten in de rij gestaan om nog een paar tompoezen te kunnen bemachtigen. De rij was extra lang vanwege de anderhalve-meter afstand die de klanten van elkaar hielden. “Mensen hielden heel netjes anderhalve tot twee meter afstand van elkaar, de sfeer was ook erg vrolijk.” Koegler vertelt ook dat mensen elkaar wezen op het houden van afstand, en dat de klanten geen probleem hadden met het lange wachten vanwege het mooie weer.

Om het verkopen sneller te laten gaan, hebben de werknemers van de bakkerij bestelformulieren uitgedeeld. Deze bestellingen konden gelijk klaar worden gezet. Via de telefoon kwamen er ook nog bestellingen binnen. “Op een gegeven moment zijn we maar gestopt met de telefoon opnemen. Als er 60 mensen in de rij staan, is er geen tijd om ook nog telefonische bestellingen aan te nemen.”

Normaal gesproken gaat Banketbakkerij Burgt om half twaalf dicht. Vandaag zijn ze om kwart over twaalf gesloten, met geen enkele tompoes meer over om te verkopen. “We zijn nog nooit uitverkocht geweest op koningsdag,” vertelt de eigenaresse.

De HEMA op de Kerkstraat heeft ook te maken gehad met een gigantische rij. De HEMA-manager, die zijn naam liever niet noemt, vertelt dat de rij tot aan de America Today ging. De levering van de tompoezen was ’s ochtend aan de late kant, waardoor de werknemers extra hard moesten werken om alle bestellingen in te pakken. De HEMA heeft bestellingen gekregen van bedrijven, die meer dan 100 tompoezen hadden gekocht.

Naast deze enorme bestellingen waren er natuurlijk ook de normale klanten die een paar van de oranje lekkernijen wilden meenemen voor thuis. De deuren van de HEMA gingen om stipt twaalf uur open. De manager vertelt dat de rij toen al enorm lang was, en dat om kwart voor één alle tompoezen verkocht waren. Net zoals bij Banketbakkerij Burgt, hielden de mensen zich netjes aan de regels en zorgden voor afstand bij de HEMA. De manager heeft toezicht gehouden over de rij, en was erg tevreden over hoe mensen met elkaar omgingen en hoe de anderhalve-meter afstand werd nageleefd.

Over de auteur

Sofia Robben

Sofia Robben is redacteur voor B4YOU. Ze is geïnteresseerd in het buitenland, politiek en mode.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *