Toch nog een jaartje zonder vuurwerk tijdens oud&nieuw

Toch nog een jaartje zonder vuurwerk tijdens oud&nieuw

De coronacijfers stijgen weer, en hand in hand lopen de nieuwe maatregelen mee. Zo is het niet zo lang geleden officieel bekend gemaakt dat het vuurwerkverbod weer ingesteld zal worden voor de aankomend nieuwjaarsviering.

Het oudjaarsdag is nu al in zicht, maar de straten zijn nog stil. Normaal worden er rond dit moment van het jaar al knallende vuurpijlen de lucht ingeschoten. De politie en handhaving zullen dit jaar streng op rekenen, en niemand heeft zin in zo’n boete.

“Normaal gaan we allemaal lekker naar buiten om vuurwerk af te steken na 00:00,“  Vertelt Markus, die het niet eens is met het vuurwerkverbod “Dit is geen oud en nieuw meer.“ 

Dit vuurwerkverbod is om te voorkomen dat er opnieuw honderden gewonden mensen in het ziekenhuis belanden rond de feestdagen. Dat zou namelijk een extra beroep doen op de ziekenhuizen.  Vorig jaar gold er dezelfde vuurwerkverbod tijdens de nieuwjaarsviering, en dat had zeker een positieve impact op de zorg, met duidelijk minder last van ongelukken gerelateerd aan vuurwerk.  Er meldden zich 383 gewonden mensen, waarvan 275 bij de huisartsenpost, meldde het NOS.

Maar wat betekent dit vuurwerkverbod?

Het vuurwerkverbod houdt in dat er geen vuurwerk gekocht en afgestoken mag worden door de consument. Wel mogen er vuurwerkshows georganiseerd worden door de gemeentes, maar dat mogen zij zelf bepalen. Dit betekent dus dat we het nieuwjaar in gaan met een stuk minder kleurtjes, lichtjes en knallen dan de voorgaande jaren. Velen vinden dat erg jammer, noemen het zelfs geen oud en nieuw meer.

Maar er zijn ook genoeg die dat helemaal niet erg vinden, zoals alle dieren die rondom ons leven. Of het nou wilde dieren zijn of de honden en katten op de bank, voor hen zal het geen avondje vol stress worden.“We merken dat er rond oud en nieuw veel meer recepten voor kalmeringsmiddelen worden uitgeschreven.“ Vertelt een dierenarts uit Hilversum.

Vroeger kregen dieren verdovingsmiddelen voorgeschreven, maar men merkte al snel dat dat niet voor minder stress zorgde. Zij konden nog alle knallen meemaken, maar konden alleen niet bewegen en hun baasje laten weten dat ze bang zijn. Nu worden er alleen maar kalmeringsmiddelen voorgeschreven.

Ook worden alle huisdieren binnen het huis gehouden tijdens oud en nieuw. “Ik denk wel dat verstandige mensen hun dieren met oud en nieuw gewoon binnen houden.” Aldus de dierenarts

Alle dieren, en dierenartsen zijn blij met het vuurwerkverbod dus. En als je het aan hen zou overlaten, mag dit de komende jaren ook blijven.

Maar niet iedereen deelt dezelfde mening, luister hieronder naar de reportage van onze verslaggeefster Roos die ons een ander invalshoek laat horen op het vuurwerkverbod.

Over de auteur

Paula Puia

Pluk de dag. Email: paulapuia@outlook.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *