Stichting De Ruilfabriek creëert dromenkamers voor pleegkinderen.

Stichting De Ruilfabriek creëert dromenkamers voor pleegkinderen.

Foto: De Ruilfabriek - Bij make-over kamer van Jim. Op de foto: Jim en Freek de Ridder, Wijkagent

NIEUWEGEIN – Stichting De Ruilfabriek in City Plaza is een nieuw project gestart om pleegkinderen hun droomkamer te geven. Het doel van het project is om de kamers van pleegkinderen te restylen om ze zo een veilig en gezellig thuis te geven. Dit doen ze met hulp van vrijwilligers uit de regio.

Tekst: Lisa de Valk

Pleegzorg is zorg voor kinderen tot 21 jaar die door omstandigheden tijdelijk, kort of lang in een pleeggezin gaan wonen en hier verzorgd en opgevoed worden. In 2020 verbleven 23093 kinderen en jongeren in een pleeggezin. ‘We zijn een goede-doelenorganisatie en kiezen altijd één goed doel voor een aantal jaren. We kwamen met het idee om kamers te restylen en hebben daarbij voor pleegkinderen gekozen, omdat die vaak in een situatie zitten waarbij ze wel wat gezelligheid kunnen gebruiken,’ zegt Ilja Jansen, oprichtster van De Ruilfabriek. ‘De kinderen mogen bij het voortraject helpen met het ontwerp van de kamer, maar daarna is het een verrassing’.

Samenwerking

De Ruilfabriek werkt samen met De Rading Jeugd en Opvoedhulp in regio Utrecht. De Rading is een onderdeel van de overkoepelende Landelijke Pleegzorg Organisatie. ‘We hebben een hele wachtlijst  met pleegkinderen voor het kamerproject. De coaches bij onze organisatie begeleiden de pleegkinderen en het gezin en weten heel goed bij wie dit project passend zou kunnen zijn en wie daar behoefte aan heeft’, aldus De Rading.

‘Ik hoopte op een stoerdere kamer en kreeg dit ook. Ik vond het wel heel spannend,’ zegt Jim, een pleegkind, die het project al heeft afgerond. Het geld om de kamers op te knappen wordt gehaald uit de winst van de 1100 verkochte kerstpakketten van De Ruilfabriek uit 2019. ‘We hebben nu ook de dromenkamer cadeau kaart’, legt Ilja uit. ‘Hiermee kun je producten shoppen in de winkel van De Ruilfabriek en dan gaat de opbrengst naar dit project toe.’

Aanvullend audio-bericht door: Lisa de Valk

Over de auteur

Lisa de Valk

Mijn naam is Lisa de Valk, 18 jaar en ik ben eerstejaars student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik zit op dit moment op kamers in Nieuwegein, maar kom oorspronkelijk uit Nieuwerkerk, een klein dorpje in Zeeland. Een grote stap heb ik moeten maken om uit mijn veilige thuishaven te vertrekken en zo de wijde wereld in te gaan. Ik vind het heel inspirerend dat er zo veel verschillende mensen zijn met ieder hun eigen verhaal en ik ben hier vaak erg nieuwsgierig naar. In de journalistiek mag ik deze verhalen omzetten tot producties, wat de studie voor mij zo leuk maakt. Het leven voor en achter de schermen spreekt bij beide aan, ik vind het leuk om dingen te regelen, en mijn eigen ambities liggen bij theater, sport en het sociale leven. Het idee om mensen te interviewen en deze verhalen op de weg terug naar huis achter mijn laptopje uit te werken, vind ik fantastisch. Een Zeeuws meisje op zoek naar avontuur :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.