Hoe vieren IJsselstein en Nieuwegein dit jaar kerst?

Hoe vieren IJsselstein en Nieuwegein dit jaar kerst?

IJSSELSTEIN,NIEUWEGEIN-De geur van vis, kaas en noten, mensen die lopen tot het oog kan zien. Dit is de normale wekelijkse markt in IJsselstein, maar in de maand december is het een kerstmarkt. Nog steeds heerst de geur van vis, kaas en noten, maar met kerstversiering en een warme kop chocolademelk of een glas glühwein. De bewoners van IJsselstein en Nieuwegein beantwoorden een paar vragen over kerst.

 Met hoeveel personen viert de regio kerst?

Alle geïnterviewden hebben een enquête ingevuld met de relevante vragen voor dit onderzoek, zoals met hoeveel personen viert u kerst dit jaar? Exact 90% van de geïnterviewden gaat dit jaar met drie tot negen mensen kerst vieren. Voor corona was dit ongeveer 70% in die categorie en de andere 20%. viert kerst met meer dan negen mensen.

 Waar viert de regio kerst?

Zoals te verwachten kwam een groot deel uit IJsselstein en zo’n 10% kwam uit Nieuwegein. Ongeveer 70% viert dit jaar kerst thuis of thuis met vrienden en familie, daarnaast gaat 25% op bezoek bij de ouders en familie. De overige 5% viert kerst in het buitenland of bij de schoonfamilie. In voorgaande jaren was dit anders volgens de geïnterviewden. Voor de corona crisis was er een groter aantal dat naar restaurants ging tijdens kerstavond, maar thuis bleef bovenop staan met 52%

Wat doet de regio tijdens kerst?

Het favoriete eten tijdens kerst is gourmetten (Ongeveer 47%) onder de IJsselsteiners en Nieuwegeiners met een eervolle vermelding naar hertenbiefstuk die 10% van de stemmen kreeg. ‘gourmetten is toch gewoon een traditie tijdens winterse feestdagen?’ zei een van de geïnterviewden. Dit blijkt volgens de geïnterviewden een van de beste manieren om kerst te vieren. De kerstboom stond bij 77% na 5 december.

 Het vergelijken van de regio

Hier gaan de resultaten vergeleken worden met elkaar om patronen te vinden tussen de verschillende mensen van IJsselstein en Nieuwegein. Een van de meest duidelijke resultaten uit het onderzoek is dat een groot aantal getrouwd of in een relatie zit, maar liefst 91% van de geïnterviewden is momenteel getrouwd of zit in een relatie. De overige 9% is single of single met kinderen. Gaan singles meer met vrienden bij kerst langs? Uit het onderzoek blijkt dat de helft bij vrienden langs gaat tijdens kerst. De andere helft gaat langs bij ouders of broers en zussen. Zijn mensen met kinderen vaker aan het gourmetten dan zonder kinderen? Dit blijk een ja te zijn ongeveer 60% van de mensen met kinderen gourmet terwijl de mensen zonder kinderen meer van biefstukken zijn met ongeveer 45% van het totaal zonder kinderen. Is er een verband tussen het vroeger op zetten van de kerstboom en single mensen en mensen zonder kinderen. Nee er blijkt geen verband tussen deze twee categorieën. De enige zes gevallen van de kerstboom voor 5 december zijn allemaal getrouwd met kinderen. IJsselstein en Nieuwegein zijn klaar om kerst te vieren met diegene die zij dierbaar houden.

Over de auteur

Tim Bechtholt

Mijn naam is Tim Bechtholt (2003) en ik ben een geboren en getogen IJsselsteiner. Nu studeer ik Journalistiek aan de hoge school Utrecht. Ik heb als droom om een stempel achter te laten op de media-wereld, dit brengt als resultaat dat ik me inzet voor de studie en de krant IN het nieuws. Dit is een krant voor de regio Nieuwegein en IJsselstein, als echte IJsselsteiner heb ik daar veel kennis en levenservaring opgedaan die mij zal helpen in de jaren die volgen. Hierdoor zal ik mijn passie als Journalist achtervolgen, omdat ik al jarenlang de problemen en oplossingen van mensen wil laten horen. Ook heb ik aspiratie tot het geven van een stem aan minderheden en de waarheid naar boven te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *