Heeft Nieuwegein de oplossing voor de altijd maar stijgende gasprijzen gemist?

Heeft Nieuwegein de oplossing voor de altijd maar stijgende gasprijzen gemist?

NIEUWEGEIN- De gaskranen in Groningen gaan dit jaar dicht, met als gevolg dat de gasprijzen stijgen. Rusland is nu de grootste gasleverancier in Nederland, is er nu de kans om over te stappen naar groene en duurzame energie? Justin (student aan de Universiteit van Utrecht} had een project in 2021 om met het Nieuwegeinse bestuur afspraken te maken om aardwarmte te gebruiken als een duurzame energiebron. Het project werd stilgelegd en verwijderd door de burgers van Nieuwegein.

 Gasprijzen en gebruik

In Nederland leeft 90% van de bevolking op gas, daardoor is het opheffen van de gaswinning in Groningen een heftige economische zet van de overheid. Inmiddels zijn de gasprijzen al met 43% gestegen (cijfers van het AD) en het blijft exponentieel groeien. De stijging in euro’s is een minder indrukwekkend getal, namelijk €17,16,- is een mager bedrag op de grote schaal van kosten. Als de prijs zo blijft groeien zal er in 2023 €62,- betaald moeten worden voor gas.

Afwijzing van aardwarmte

Justins project zou de aardwarmte onder Nieuwegein gebruiken als een groene energiebron in de regio, maar door de tegenstanders is dit afgewezen. Was dit een oplossing voor de tegemoetkomende stijging van de gasprijzen, als er op een economisch perspectief gekeken wordt is het een moeilijk antwoord. ‘De installering van de energie kost veel geld, maar met op langere termijn goedkopere tarieven’, aldus Justin. De oplossing van aardwarmte ligt misschien nog iets verder in de toekomst vermeldt Justin.

De leverancier

De gaswinning wordt zwaar afgebouwd dit jaar met als eindresultaat om in 2030 geen gas meer uit Groningen te halen. Dit brengt een probleem met zich mee, want Rusland heeft nu een gasmonopolie op Nederland. Dit betekent dat Nederland volledig afhankelijk is van de Russische gaswinning inplaats van het inlandse gas. Compleet afhankelijk zijn van een partij kan gevaarlijk zijn in een economisch model. Als Rusland een tekort heeft aan gas kan Nederland dat flink voelen door een forse prijsstijging dat misschien zelfs onbetaalbaar kan worden voor de gemiddelde burger.

Toekomstbeleid

Vooralsnog zal het gas uit Rusland de primaire bron van gas zijn in Nederland en daarbij Nieuwegein. De gevolgen hiervan zijn niet te voorspellen, maar het beste mag gehoopt worden voor de Nederlandse economie en samenleving. ‘Zonder energie om ons warm te houden komen we nergens’ zegt Justin. Nederland is op weg om groener te worden in 2050 en de sluiting van de gaswinning is een stap in de directie van dit plan.

Over de auteur

Tim Bechtholt

Mijn naam is Tim Bechtholt (2003) en ik ben een geboren en getogen IJsselsteiner. Nu studeer ik Journalistiek aan de hoge school Utrecht. Ik heb als droom om een stempel achter te laten op de media-wereld, dit brengt als resultaat dat ik me inzet voor de studie en de krant IN het nieuws. Dit is een krant voor de regio Nieuwegein en IJsselstein, als echte IJsselsteiner heb ik daar veel kennis en levenservaring opgedaan die mij zal helpen in de jaren die volgen. Hierdoor zal ik mijn passie als Journalist achtervolgen, omdat ik al jarenlang de problemen en oplossingen van mensen wil laten horen. Ook heb ik aspiratie tot het geven van een stem aan minderheden en de waarheid naar boven te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.