Hoe het er nu aan toegaat op de vaccinatielocaties

Hoe het er nu aan toegaat op de vaccinatielocaties

Sinds 25 februari zijn de meeste corona maatregelen vervallen, waaronder de 1,5 meter afstand regel. Nu zie je het ook overal in het nieuws: er zijn plannen binnen het kabinet om alle maatregelen te laten vallen, dus ook het testen voor grootschalige evenementen en het mondkapje in het OV. Maar hoe gaat het er nu aan toe op de vaccinatielocaties?

Drukte

Waar normaal gesproken rijen vol met mensen staan, is de wachtrij van het vaccinatiepost in de regio Utrecht nu leeg. De host zit voor de lege wachtrij, wachtend op de mensen die hun booster of vaccinatie nog wél komen halen. ‘Waar er eerst een tekort was aan medewerkers bij de GGD, hebben we nu maar één à twee shifts per week. Het is op deze vaccinatiepost rustig, maar ook dat kan verschillen van 10 tot 400 mensen per dag en soms nog meer’ vertelt de GGD-medewerkster.

Tweede boosterprik

Vanaf november 2021 werd de eerste boosterprik aangeboden voor iedereen boven de achttien jaar. Omdat deze booster tijdelijk effect biedt, heeft de minister van VWS gevraagd of het nodig is om alle volwassenen een tweede boostervaccinatie aan te bieden. Volgens de gezondheidsraad is het omikronvariant van het SARS-CoV-2 virus minder ziekmakend dan vorige varianten. Het vaccin heeft daarom ook `een verwachte geringe gezondheidswinst voor de algemene bevolking. Toch zijn er mensen die hem komen halen, voornamelijk bij ouderen is de prik gewenst.

Doelgroep

‘Op dit moment zijn het vooral ouderen mensen boven de 80 jaar die hier komen om de tweede booster te halen’ vertelt Nevra Sutcu (19). Nevra is bezig met de opleiding verpleegkunde, maar omdat ze hiervoor de opleiding doktersassistente heeft gedaan mag ze mensen prikken en is ze werkzaam bij de GGD. Of ouderen spijt hebben van hun keuze om zich te laten vaccineren is niet aan de orde. ‘Nee waarom?’ vraagt een vrouw die uit het gebouw naar buiten komt lopen. ‘Als je veel spijtverschijnselen hebt is dat heel vervelend, maar wij voelen er niks van’ zegt haar man.

Het vaccinatieproces

‘Een prikker zorgt ervoor dat de cliënten in een veilige sfeer terecht komen. De gegevens worden gecontroleerd om te kijken of we de juister persoon voor ons hebben en daarna worden ze geleid naar de administratie. Uiteindelijk worden ze geleid naar het prikhokje.’ Veel mensen vinden het prikken toch nog een beetje spannend, dan proberen we ze af te leiden door leuke vragen te stellen.’

Testen

Het gebouw links van de vaccinatiepost loopt drukker op dan de vaccinatiepost. Mensen van allerlei verschillende leeftijdsgroepen lopen in het uit het gebouw met mondmaskers op het gezicht. In dit gebouw kunnen mensen getest worden op corona. Deze testlocatie is specifiek om te kijken of je wel of niet besmet bent met het virus. Testen voor toegang is dus niet aan de orde.

[embed]http://youtu.be/z5p36vz25Ts[/embed]

Over de auteur

Cynthia Wijnen

Cynthia Wijnen is geboren in Almere, waar zij ook is opgegroeid met haar zussen en ouders. Ze heeft 5 jaar havo afgerond en is in 2021 begonnen met de studie Journalistiek in Utrecht. Vanaf jongs af aan wilde Cynthia al iets doen met de Media en televisie. Ze is sinds 2017 Formule 1 fan en hoopt in de sport journalistiek terecht te komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *