Verbod op graffitikunst in Kolfstedetunnel zorgt voor verdeeldheid onder burgers

Verbod op graffitikunst in Kolfstedetunnel zorgt voor verdeeldheid onder burgers

foto door Else Talsma: omwonende Nico Tiernagan (67)in Kolfstedetunnel

NIEUWGEIN door Else Talsma – Op de locatie van de Kolfstedetunnel in Nieuwegein is onlangs een verbod op graffitispuiten ingegaan. “Ik denk dat mensen graffiti nog steeds associëren met vandalisme”, aldus omwonende Sonaida Lacle (29). Waar de tunnel eerst een legale plek was om graffiti te spuiten ter ere van het 50-jarige bestaan van Nieuwegein, is daar nu, onder anderen door klachten die betrekking hebben op de wet schoonheidsverordering, een einde aan gekomen.

Sinds afgelopen zomer werd de Kolfstedentunnel ook wel de “Wall of Fame” genoemd, echter heeft dit project maar zeven maanden geduurd. Dat is veel korter geweest dan oorspronkelijke het idee was. De achterliggende gedachte van het project was, volgens de gemeente, om voor de jeugd in Nieuwegein duidelijk te maken dat er een plek was om je creatieve expressie te uiten. Hierdoor werd er ook meteen iets georganiseerd voor de jeugd, nadat er veel verwijten waren geweest over dat er te weinig te doen was voor die leeftijdscategorie. De Kolfstedetunnel fungeerde als een plek waar   jongeren zich legaal konden ontwikkelen door middel van het zetten van graffitikunst op muren.

Volgens John van Engelen, wethouder van Nieuwegein, was de gemeente al langer op zoek naar een plek in Nieuwegein waar het zetten van graffitikunst legitiem zou kunnen plaats vinden. Toen was daar, wegens het 50-jarige bestaan van Nieuwegein, het idee om de Kolfstedetunnel daarvoor  te gebruiken. Ook was Van Engelen samen met de burgemeester van Nieuwegein aanwezig bij de opening van het project. “Ik vond het juist zo leuk. Ook vanuit de kunst- en cultuursector was ik heel erg blij dat we eindelijk een plek hadden waar het kon’, aldus Van Engelen. 

Klachten

Helaas kon de gemeente niet alleen maar rekenen op positieve geluiden: “Sommige dingen zijn wel mooi, maar het grootste deel is vooral troep.” Vertelt omwonende Nico Tiernagan (67). Ook heeft Tiernagan veel last ervaren van de lucht van de verfbussen. Daarnaast werd er veel gedronken en muziek gedraaid. Nadat afgelopen Februari de Weverbrug door de gemeente voor jaren buiten gebruik is gesteld, is de Kolfstedetunnel voorlopig een van de weinige routes die naar het centrum van Nieuwegein leidt. Hierdoor kon Nico Tiernagan de voor hem vervelede situatie ook niet uit de weg gaan. In de klachten die Tiernagen over de “Wall of Fame” heeft, kan omwonden Sonaida Lacle (29) zich totaal niet vinden: “Ik denk dat mensen graffiti nog steeds associëren met vandalisme en dit is dan vooral het geval bij de wat oudere generatie. Ik denk dat ze het gewoon niet snappen.”

Toch staat er sinds kort een bordje in de Kolfstedetunnel met daarop de tekst ‘het is niet toegestaan om graffiti kunst of tags te plaatsen in de tunnel’. De oorzaak van dit besluit is dat er bij de gemeente een specifieke klacht is ingediend, met betrekking op de wet schoonheidsverordening uit 1983. Uit deze wet blijkt dat de gemeente altijd schriftelijk toestemming moet geven voor het aanbrengen van muurschilderingen, wat niet het geval was bij de Kolfstedetunnel. Hierdoor is de gemeente verplicht om het graffitispuit

Foto door Else Talsma: Graffitikunstenaar JanIsDeMan

en te verbieden. “We hebben gedwongen die keuze moeten maken. Ik had het nog wel aangedurfd om met een aantal mensen het gesprek aan te gaan, alleen aangezien de klacht gegrond is verklaard kan ik hier zelf niks meer over zeggen.” Aldus wethouder John van Engelen.

Gemiste kans

Het definitief verbieden van het graffitispuiten is volgens straatartiest Jan Heinsbroek (38), beter bekend als JanIsDeMan, “doodzonde, omdat je het de jeugd ontneemt om zich te ontwikkelen op het gebied van muurschildering”. Ook merkt Heinsbroek dat mensen vaak een negatief beeld hebben over het spuiten van graffiti en graffitikunst: “Bijvoorbeeld Tags, die begrijpen mensen niet en dat is gewoon een handschrift. In sommige zie je echt styles”. Ook de omwonende Nico Tiernagan stoorde zich aan de desbetreffende tags in de Kolfstedetunnel: “Mensen gaan allemaal gekke teksten op de muren zetten. Waar slaat dat op?” Volgens Heinsbroek is het zetten van die tags juist heel relevant: “Mooie dingen ontstaan vaak uit tags. Gasten kunnen niet meteen hele vette dingen”. Daarom was de ‘Wall of Fame’ volgens Hiensbroek ook zo’n belangrijke plek: ”Als er een legale plek is, kun je je ontwikkelen en schetsen maken, gewoon dingen waar je trots op bent. Het is jammer dat dat weg is.”

Hieronder is een extra interview met graffitiartiest JanIsDeMan te zien: 

Video door Ties thijssen

Over de auteur

Else Talsma

Mijn naam is Else Talsma ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Friesland in 2020 heb ik mijn havodiploma gehaald op het Drachtsterlyceum. Persoonlijk voel ik me altijd aangetrokken tot verhalen en ben ik verschrikkelijk nieuwsgierig. Later zou ik me graag willen specialiseren in het maken van documentaires. Al op jonge leeftijd heb ik in veel theaterproducties, series en films gespeeld. Alhoewel ik daar altijd voor de camera stond heb ik me achteraf altijd meer aangetrokken gevoeld tot wat er achter de schermen afspeelde. En dan vooral tot het maken en bedenken van een concept en het daarvoor onderzoek doen naar verhalen van specifieke mensen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.