Geen mondkapjes meer in het ov

Geen mondkapjes meer in het ov

reiziger Nieuwegein, teleurgesteld over afschaffing.

NIEUWEGEIN – Op woensdag 23 maart heeft de rijksoverheid de mondkapjesplicht voor in het openbaar vervoer afgeschaft, omdat de ziekenhuizen in Nederland nu genoeg plek hebben om mensen op te nemen. Op het station in Nieuwegein zijn amper mondkapjes meer te bekennen. De meeste mensen in Nieuwegein zijn positief over de afschaffing.

De overheid heeft aangekondigd dat vanaf woensdag 23 maart mondkapjes niet meer van belang zijn in het openbaar vervoer. De mondkapjesplicht voor in het ov is opgeheven. Dit geldt voor de reizigers, die met de bus, tram, metro en/of trein gaan. Er zal niet meer erop worden gehandhaafd. De reizigers kunnen dus geen boete meer krijgen voor het niet dragen van een mondkapje. Maar wat vinden de mensen, die op het station in Nieuwegein staan van de afschaffing?

Buschauffeurs 

De buschauffeurs zijn niet meer verplicht om de reizigers te controleren of ze een mondkapje dragen. ‘ Het is beter, dat de verplichting er nu niet meer is, het was een groot gedoe.’, aldus buschauffeur in Nieuwegein. De buschauffeurs hoefden tijdens de mondkapjesplicht zelf geen mondkapje te dragen in de bus, zij waren de enige die dat mochten. ‘ Ik hoef niet meer iedereen aan te spreken van ” heeft u een mondkapje bij u” of ” kunt u uw mondkapje goed opzetten”. Ik vond het zelf ook moeilijk om iedereen te controleren, dus ik kondigde altijd via mijn luidspreker de mensen aan om erop te letten.’ En een andere buschauffeur vond het goed nieuws over de afschaffing, want hij vond het belangrijk om iedereen weer ‘volledig’ te zien. ‘ Ik kon de meeste mensen niet verstaan, die een mondkapje droegen.’

Ontevredenheid

Wel was er hier en daar ontevredenheid bij de Nieuwegeiners omtrent de afschaffing. ´ Ik ben nu heel erg kwetsbaar in de bus.  Ze houden geen rekening mee met de ouderen. De jongeren hebben waarschijnlijk een betere weerstand, maar de ouderen niet, dus het is nog steeds belangrijk, dat we elkaar beschermen, dus ik vind de afschaffing onzin!´, aldus willekeurige reiziger. Het OM adviseert de overheid ook om de mondkapjesplicht door te laten voeren, maar de beslissing staat vast. De overheid geeft aan, dat het verstandig is als de mensen die kwetsbaar zijn alsnog een mondkapje dragen in het ov.

Ervaringen

De een droeg het mondkapje binnenstebuiten, de ander droeg hem half of gewoon helemaal niet vanwege een medische verklaring. ´ Ik moest vaak naar lucht happen en ik kreeg het snel benauwd. En in elke bus was er wel iemand, die flink aan het hoesten was. En ik had niet het idee, dat het mondkapje die ik droeg ook echt mij beschermde.´, aldus reiziger in de bus. De meeste mensen in het station van Nieuwegein zijn blij dat het mondkapjesplicht erop zit. En de mensen, die het nog onveilig vinden, die dragen nog voor de zekerheid een mondkapje. ´ Ze hebben het nu gezien, dat een mondkapjesplicht niet werkt, dus voor de volgende keer kunnen de buschauffeurs beter de QR-codes scannen van de reizigers.’, zegt een schoonmaker van het ov.

GGD

Zou het controleren van QR-codes een beter alternatief zijn? Volgens GGD Utrecht niet. ‘ Het controleren van QR-codes lost niet het hele probleem op. Het blijft nog belangrijk om je te laten testen met klachten, ook al ben je gevaccineerd. Je kan namelijk nog steeds besmet raken met het virus als je gevaccineerd bent. Het testen doet geen pijn, het is wel eventjes vervelend. Maar daarna is het wel duidelijk of je het virus bij je draagt of niet’, aldus Kristel Vrolijk, communicatieadviseur GGD regio Utrecht.

Toevoegend videofragment Annabelle Henkel:

Over de auteur

meric Yener

Meric Yener is de naam, student Journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Hier doe ik op het moment ervaring op in het schrijven van artikelen, het opzetten van interviews en het maken van filmpjes. Van mij zijn kwalitatieve items te verwachten. Ik ben zelfstandig inzetbaar, maar kan ook overweg in teamverband. Nieuwsgierig in mijn vak ben ik constant bezig om mijzelf te overtreffen, doormiddel van het maken van nieuwe dingen. Momenteel actief in de steden Nieuwegein en IJsselstein.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.