Het effect van de huizenprijzen stijging in Nieuwegein

Het effect van de huizenprijzen stijging in Nieuwegein

NIEUWEGEIN – Door heel Nederland stijgen de huizenprijzen met meer dan 20% vergeleken afgelopen jaar. Zo gebeurt dit ook in Nieuwegein. De huizenprijzen stijgen enorm door niet alleen de woningcrisis, maar ook de stijgende hypotheekrente. Het wordt voor mensen in Nieuwegein dan ook steeds lastiger om een woning te vinden.

In Nieuwegein ligt het gemiddelde van de huizenprijzen onder het landelijk gemiddelde. In Nieuwegein was de gemiddelde prijs van een woning in 2021 namelijk €362,749. Dit is in tegenstelling met 2020 21,7% gestegen. In 2020 was de gemiddelde prijs namelijk €298,058. Er zijn verschillende redenen dat de huizenprijzen stijgen. Een grote reden is de lage rente. Door de lage rente zijn woonlasten enorm verlaagd. In tegenstelling tot de rente die laag is, is de vraag naar woningen hoog. Er is namelijk overal een te kort aan woningen, ook wel de woningencrisis genoemd. De oorzaak van de woningcrisis is vooral het te kort komen aan bouwvakkers, bouwmaterialen en ruimte om te bouwen.

Ondanks dat de hypotheekrente laag is, wordt er wel voorspeld dat deze met 0,2% tot 0,4% zal stijgen in Nederland. Dit zorgt niet perse voor een verhoging van de huizenprijzen, maar wel voor een verhoging van het totaal plaatje bij het kopen van een huis. Als de rente namelijk met 1% stijgt, betaal je al snel €45 per maand meer in tien jaar. Wel kan je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Renteaftrek op je hypotheek betekent dat je betaalde hypotheekrente in mindering brengt op je bruto inkomen, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. De rente die je betaalt voor je hypotheek is onder bepaalde voorwaarden maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

Gevolgen

De gevolgen van de huizenprijsstijging is voor iedereen te merken. Zo verkopen makelaars steeds minder woningen, doordat ze simpel weg niet te betalen zijn. Veel mensen stellen namelijk zelfstandig wonen uit. Zo wonen minder mensen samen en stellen sommige stellen zelfs het krijgen van kinderen uit door de woningcrisis. Zo heeft de stijging van de prijzen niet alleen effect op economisch gebied, maar ook op het demografisch gebied. Veel mensen kiezen er op dit moment namelijk ook liever voor om thuis te blijven wonen, of zelfs terug te gaan naar hun ouders.

Tim* is een van de personen die een woning wilde kopen in Nieuwegein, maar dit hem tot vandaag nog niet is gelukt. Hij heeft deze zoektocht in Nieuwegein dan ook opgegeven en is ergens anders gaan wonen. ‘De huizenprijzen zijn zo hoog, ik had zelf al overboden, maar dat bod is ook met een halve ton extra overboden’ zegt Tim*. Niet alleen de huizenprijzen zijn hoog, maar de maandlasten ook. ‘Doordat de maandlasten zo hoog zijn, lever je soms zelfs je vrije tijd in. Je kan niet zomaar meer iets leuks doen, doordat de kosten zo hoog zijn’ geeft Tim* toe. Hij vind dat het verkeerd voelt dat je door de hoge kosten niet meer gemakkelijk een huis boven je hoofd hebt. ‘Je huis is een basis ding in je leven, dat zelfs voor koppels met dubbelinkomen niet meer te doen is’.

*Naam bekend bij de redactie

Over de auteur

Cynthia Wijnen

Cynthia Wijnen is geboren in Almere, waar zij ook is opgegroeid met haar zussen en ouders. Ze heeft 5 jaar havo afgerond en is in 2021 begonnen met de studie Journalistiek in Utrecht. Vanaf jongs af aan wilde Cynthia al iets doen met de Media en televisie. Ze is sinds 2017 Formule 1 fan en hoopt in de sport journalistiek terecht te komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.