Tafeltennisvereniging Nieuwegein start Oldstarslessen in samenwerking met Het Ouderenfonds

Tafeltennisvereniging Nieuwegein start Oldstarslessen in samenwerking met Het Ouderenfonds

Door Dewy Huitema. NIEUWEGEIN – In samenwerking met Het Ouderenfonds en SportID Nieuwegein start Tafeltennisvereniging Nieuwegein een Oldstars lesgroep. Op 30 maart wordt de start van deze groep feestelijk geopend door de sportwethouder van Nieuwegein. Daarnaast krijgen deelnemers een sportieve clinic van oud-tafeltennistopper Bettine Vriesekoop. Buurtsportcoach Esther Jansen zegt dat de start van de groep zorgt voor meer sportgelegenheid voor ouderen. Daarnaast hoopt ze dat ouderen hierdoor meer sociaal contact hebben en uit hun isolement worden getrokken.

Ester Jansen is buurtsportcoach voor SportID. Ze focust zich vooral op de wijken Galecop en Batau. In samenwerking met een paar andere partijen heeft ze Oldstars naar Nieuwegein gehaald. “Het is belangrijk dat ouderen niet thuis blijven zitten. Dan takelen ze snel af.” vertelt Jansen. Dit is een van de belangrijkste redenen dat ze zich ingezet heeft voor de komst van Oldstars naar Nieuwegein. Daarnaast vertelt Jansen dat ook de geestelijke voordelen van sporten niet vergeten mogen worden: “Door middel van sporten verhoog je de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vooral de connectie tussen die twee is erg belangrijk bij ouderen.”

De komst van een sportklas speciaal voor ouderen verlaagt de drempel om als senior mee te gaan doen. En dat is voor de meeste ouderen net dat duwtje in de rug wat ze nodig hebben. Dat geldt ook voor Margreet, deelneemster aan de clinic. “Je doet niet snel mee omdat veel sportclubs focussen op jongere mensen. Dan doe je niet zo gauw mee. Op dit niveau kan ik op een leuke manier meedoen.” Aldus Margreet. Zeker als je ouder wordt krijg je nog wel eens wat lichamelijke problemen. Daar is ook aan gedacht door de organisatie. Aan de lessen is een fysiotherapeut verbonden die mensen met fysieke klachten kan helpen. Dit draagt extra bij aan het verlagen van de sportdrempel voor ouderen.

Organisatie

Vanuit de gemeente Nieuwegein wordt er enthousiast gereageerd op dit sportieve initiatief: “Je ziet aan het aantal mensen dat hierop af komt dat er veel animo is voor deze activiteit. Vanuit de gemeente zijn we altijd blij als er meer georganiseerd wordt omtrent sport.” Aldus de sportwethouder John van Engelen. Als nieuwe ideeën ook goed in het sportakkoord van de gemeente vallen, is er financiering vanuit de gemeente mogelijk. Daarnaast heeft de Oldstarsklas niet alleen sportieve voordelen volgens Van Engelen: “Je bent als het ware ook bezig met eenzaamheidsbestreiding omdat ouderen nu niet meer alleen thuis hoeven te blijven zitten.”

De Oldstarslessen zijn vanuit Het Ouderenfonds tot stand gekomen. De lessen worden in meerdere sporten aangeboden voor mensen van 55 jaar of ouder. Ook als je een lichamelijke beperking hebt ben je van harte welkom. Het doel van het fonds is om ouderen in beweging te houden op een gezellige manier, zodat niet alleen de gezondheid van ouderen verbeterd, maar ook het sociale contact van ouderen. Je kan al bij ruim 500 clubs door Nederland terecht om deze speciale lessen te volgen. Waar Tafeltennisvereniging Nieuwegein nu bij hoort.

Bettine Vriesekoop

Voor de start van de wekelijks terugkerende lessen is Bettine Vriesekoop ingeschakeld om een clinic tafeltennis te geven aan de senioren. Door haar succesvolle topsportcarrière weet ze wat het betekent om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Ze benadrukt nogmaals hoe belangrijk de connectie tussen lichaam en geest is: “Met tafeltennissen versterk je de band tussen je geest en je lichaam. Die verbinding wil nog wel eens verzwakken als je ouder wordt.” Daarnaast heeft sporten voor ouderen volgens haar nog veel meer voordelen: “We behandelen ouder worden als een ziekte. Senioren worden weggestopt in verzorgingstehuizen als ze te oud zijn. Ik denk dat senioren, door fit te blijven, nog steeds met beide benen binnen de maatschappij kunnen staan.”

Videoproductie door Sanne Visser:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.