Al 13 miljoen maaltijden gered met Too Good To Go

Al 13 miljoen maaltijden gered met Too Good To Go

Too Good To Go box. Foto: Lisa de Valk

Too Good To Go is een app waarbij je eten wat niet verkocht gaat worden, in bijvoorbeeld restaurants, hotels en supermarkten, kunt kopen voor een lagere prijs. Je koopt dus het onverkochte voedseloverschot. De producten worden in boxen verkocht die via de app te bestellen zijn. In Nieuwegein zijn er al acht zaken die hieraan meedoen.

Tekst: Lisa de Valk

NIEUWEGEIN – In 2018 is de app Too Good To Go opgericht om voedselverspilling tegen te gaan. Via de app kun je bij je lokale supermarkt, restaurant of andere zaak, aan het einde van de dag een Magix Box ophalen. Wat er in zit is een verrassing. “Van alles en nog wat zit er in onze boxen. Het gaat uiteenlopend van gebak tot vlees tot soepgroenten tot koekjes. Eigenlijk alles op brood na, want dat willen we bewaren voor de aparte broodboxen”, legt Meeuwis Oomen, manager Boons Supermarkt, uit. De Boons in Nieuwegein is een van de acht zaken die meedoen aan het Too Good To Go initiatief.

Besparing

De teller voor Nederlandse gebruikers van de app zit nu op 3 miljoen en er zijn 7.955 cafés, restaurants, supermarkten, bakkers, hotels en meer zaken die zich hebben aangesloten bij de app. Hiermee zijn al 13.491.032 maaltijden gered. Iedere verkochte Magic Box wordt door Too Good To Go geteld als één bespaarde maaltijd. Iedere maaltijd bestaat gemiddeld uit 1 kg voedsel en daarmee wordt dus 2,5 kg CO2 bespaard volgens de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). “De reden dat wij meedoen met de app heeft twee aspecten. Aan de ene kant is het gewoon goed voedsel wat je nog prima kunt eten. Door Too Good To Go komt dat zo toch bij mensen thuis voor een mooi bedrag. Het is gewoon zonde om weg te gooien. Aan de andere kant zit er natuurlijk ook een financieel aspect aan. Alles wat ik weggooi, is weggegooid geld en afval kóst geld. Per verkochte box krijg ik nog 1,25 terug dus aan het eind van het jaar hebben we toch nog iets terug verdient. Dus het werkt een beetje twee kanten op”, aldus Meeuwis.

Verspilling

Onder Nederlandse consumenten blijkt voedselverspilling nu al wel een aantal jaren te dalen. In 2019 was de daling 17% ten opzichte van 2016 (van 41,2 kg naar 34,3 kg) en 29% ten opzichte van 2010 (van 48,0 kg naar 34,3 kg) is onderzocht door het Voedingscentrum. Alsnog wordt meer dan 1/3e van al het eten verspild, dat is ongeveer 1,6 miljard ton in Nederland. Hiervan vindt 40% van de verspilling plaats op winkeliers- of consumentenniveau volgend FAO. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. De afvalberg van voedsel wordt ook steeds groter. 44% van het wereldwijde afval bestaat uit voedsel en plantaardig materiaal volgens Too Good To Go.

 

De missie van Too Good To Go is om iedereen te inspireren en te motiveren om actie te ondernemen tegen voedselverspilling en dit vol te blijven houden. De impact die voedselverspilling heeft op de wereld wordt ook groter. Het levert schade op aan land en zeeën, het levert geldproblemen op, het levert energieverlies op en het is niet goed voor de toekomstige generatie. “Om nog minder voedsel te verspillen hebben we nog een samenwerking met een kerk waarbij we overig voedsel geven dat wordt verdeeld onder mensen die minder bedeeld zijn. Wat er daar nog van overblijft dat wordt in groene containers verzameld en daar wordt biodiesel van gemaakt”, vertelt Meeuwis.

Verkoop

“De boxen worden over het algemeen goed verkocht en er wordt ook goed op gereageerd. Wij hebben een vast aantal boxen wat we per dag uitgeven. Dat zijn vijf boxen per dag en in het weekend zijn het er acht. Wij kunnen wel gaandeweg de dag die boxen ophogen als we merken dat we toch veel over hebben. Wat wij merken op het moment dat wij die boxen ophogen is dat binnen een uur de boxen verkocht zijn. We hebben weleens 10 of 15 boxen op een dag gehad en daar hebben we nooit problemen mee gehad dat het niet verkocht werd.” Het kopen van boxen is voor iedereen mogelijk. Een student legt uit: “Als student heb ik niet zoveel geld te besteden aan boodschappen. Dan is zo’n box een keer in de week een goede besparing van mijn geld en doe ik ook nog eens iets goeds voor het milieu. Het enige nadeel is dat er soms producten in zitten die ik niet lekker vind of niet eet.”

Aanvullen video-bericht door: Lisa de Valk

Over de auteur

Lisa de Valk

Mijn naam is Lisa de Valk, 18 jaar en ik ben eerstejaars student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik zit op dit moment op kamers in Nieuwegein, maar kom oorspronkelijk uit Nieuwerkerk, een klein dorpje in Zeeland. Een grote stap heb ik moeten maken om uit mijn veilige thuishaven te vertrekken en zo de wijde wereld in te gaan. Ik vind het heel inspirerend dat er zo veel verschillende mensen zijn met ieder hun eigen verhaal en ik ben hier vaak erg nieuwsgierig naar. In de journalistiek mag ik deze verhalen omzetten tot producties, wat de studie voor mij zo leuk maakt. Het leven voor en achter de schermen spreekt bij beide aan, ik vind het leuk om dingen te regelen, en mijn eigen ambities liggen bij theater, sport en het sociale leven. Het idee om mensen te interviewen en deze verhalen op de weg terug naar huis achter mijn laptopje uit te werken, vind ik fantastisch. Een Zeeuws meisje op zoek naar avontuur :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.