Jongeren gaan minder naar de stembus voor raadsverkiezingen

Jongeren gaan minder naar de stembus voor raadsverkiezingen

foto door Joshua Vink

NIEUWEGEIN – De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen was dit jaar in het hele land lager dan bij voorgaande verkiezingen. Slechts 50,4 procent van de kiesgerechtigden brachten hun stem uit, vier jaar geleden was dit nog 54,1 procent. De groep met de laagste opkomst zijn beduidend de jongeren van 18 tot 24 jaar.

 Deze cijfers, bekend gemaakt door de verkiezingsdienst van het ANP, wijzen op een nieuw dieptepunt voor de opkomst van de raadsverkiezingen. In Nieuwegein lag de opkomst op 42,5 procent. Mensen lijken ongemotiveerd om te gaan stemmen voor de raad, terwijl de gemeente net heel veel invloed heeft op hoe hun dagelijkse leven eruit komt te zien. De minst geïnteresseerde groep als het op stemmen aan komt lijken jongeren van achttien tot vierentwintig te zijn. Volgens cijfers van I&O Research geeft slechts 49% van deze groep aan zeker te gaan stemmen voor de gemeenteraad, terwijl ouderen vaker aangeven van plan te zijn om te stemmen.

Weinig vertrouwen

Het wantrouwen in de politiek zit heel diep.’ Zei SP-leider Lilian Marijnissen tegen de NOS. Zij is niet de enige die met dit soort uitspraken komt. Jongeren in de gemeente zelf zeggen ook maar weinig vertrouwen te hebben in de huidige politiek als een geheel, met als belangrijkste reden het coronabeleid dat de afgelopen twee jaar het land in haar greep heeft gehouden.

De voorzitter van stembureau Batau-Noord, Huub van Baal maakt bevestigt ‘Als je kijkt naar hoeveel jongeren erlangs komen om te stemmen, dan zijn het er toch wel heel erg weinig.’ Waarom er zo weinig jongeren zich richten de stembureaus bewogen is op dit moment nog niet helemaal duidelijk, maar de consensus lijkt eenduidig een tekort aan vertrouwen van de burger uit.

‘Het vertrouwen in de politiek is natuurlijk erg laag op dit ogenblik, dingen als de toeslagen affaire en het coronabeleid zijn daar naar mijn gevoel wel debet aan.’ Mensen lijken ook het gevoel te hebben dat er niet echt een connectie is met de stemmer.

Hieronder een aanvullend audiofragment:

https://soundcloud.com/joshua-vink-326920980/jongeren-trekken-minder-naar-stembureau-voor-raadsverkiezingen?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Joshua Vink

Mijn naam is Joshua Vink. Opgegroeid in het grensgebied van Nederlands- en Belgisch Limburg, waar ik mijn tijd verdeelde tussen het opzoeken van alle mogelijke vormen van avontuur. Niet alleen in de buitenwereld maar ook in boeken. Mijn nieuwsgierigheid en liefde voor verzonnen verhalen dreven me dan ook om mijn creativiteit op papier te zetten. Dit bleef niet beperkt tot schrijven, maar ontwikkelde zich ook verder naar het filmen en editen van video’s. Na het besluit om me te verdiepen in de journalistiek ben ik begonnen met het opzetten van een eigen website, waar ik een ‘selfhelp-blog’ op manage als voorbereiding op mijn toekomstige doel om als freelancejournalist te werken. Dit doel bracht me naar de Hogeschool Utrecht waar ik mijn skills binnen het vakgebied probeer te ontwikkelen met als uiteindelijke visie het maken van documentaires die obscure onderwerpen in het publieke oog brengen.

1 reactie

  1. Huub

    Jongeren – misschien wel wij allen – gaan wel naar de McDonalds, Starbucks, HEMA, AH en ga zo maar door. Je moet in mijn ogen politiek zo bedrijven zoals deze ondernemingen doen. Met goede marketing, communicatie en ‘verkoop’ zijn jongeren en misschien anderen wel meer te interesseren in de politiek waardoor betrokkenheid groter wordt en de opkomst bij verkiezingen zal stijgen.

    Ook moet de politiek nu eens stoppen met het gedoe van de afgelopen jaren. Iedere volksvertegenwoordiger moet zonder last en ruggenspraak – en dus ook zonder fractiediscipline – zich kunnen uiten en stemmen. Wethouders en andere (top)bestuurders moet verboden worden nog langer te dreigen op te stappen als zij hun zin niet krijgen! Wethouders moeten hun zakelijke belangen echt op afstand zetten!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.