Mobiel Media Lab staat in Nieuwegein om burgers bewust te maken van het risico op autodiefstal

Mobiel Media Lab staat in Nieuwegein om burgers bewust te maken van het risico op autodiefstal

NIEUWEGEIN – Al meerdere jaren achter elkaar aan scoort Nieuwegein hoger dan het landelijk gemiddelde als het gaat om criminaliteit. Helaas geldt dit ook voor autodiefstal. De gemeente Nieuwegein en de wijkcoördinator krijgen meermaals per maand meldingen van autodiefstal. Daarom haalt de gemeente op 18 maart het Mobiele Media Lab van de politie naar Nieuwegein. Dit lab bevindt zich in een grote politievrachtwagen en staat de gehele middag in de wijk Blokhoeve, met de boodschap dat mensen stil moeten staan bij het risico op diefstal.

De grote vrachtwagen van de politie is niet te missen als ik er rond twaalf uur heen loop. Hij valt goed op. Juist omdat de vrachtwagen zo opvalt heeft de gemeente ervoor gekozen om de bus naar nieuwgein te brengen. “De bus is gewoon een blikvanger, je ziet meteen dat er hier iets gaande is.” Vertelt wijkcoördinator Shida Versteeg. “Als je hier met alleen een politiewagen staat, staan mensen er niet bij stil. Met de vrachtwagen wordt nieuwsgierigheid geprikkeld.” Aldus Versteeg.

Aantrekkelijk Nieuwegein

Ik sta samen met Versteeg en Max Schokkingkamp, beleidsadviseur openbare orde en veiligheid van de gemeente Nieuwegein, bij een statafel vóór de vrachtwagen. De tafel ligt vol folders met informatie. “We proberen mensen preventief bewust te laten worden van het gevaar op diefstal hier in Nieuwgein. Het blijft een zwakke plek van de gemeente.” Vertelt Schokkingkamp. Volgens hem komt het verhoogde risico door de geografische ligging van Nieuwegein. Nieuwegein ligt namelijk tussen drie snelwegen en dichtbij Utrecht. Dat maakt de gemeente voor autodieven erg aantrekkelijk.

Even snel komt er een politieman bij ons aansluiten. Hij is het met Schokkingkamp eens. “Kijk maar eens om je heen. Nieuwegein is vol van grote parkeerplaatsen en industrieterreinen. Er is daar weinig toezicht. Ideaal voor dieven.” Aldus de politieman. Ik kijk eens goed om me heen en zie dat hij gelijk heeft. De parkeerplaats waar we op aanwezig zijn staat rammetje vol met auto’s. Er rijden ook veel mensen de parkeerplaats op en af. Ik snap wel dat hier niet goed gezien kan worden waar wordt ingebroken.

Twintig seconden

Na een kort gesprek met Versteeg en Schokkinkamp valt mijn oog op één van de folders op tafel. Er staat in het groot op: 20 seconden. Versteeg legt uit dat dat eigenlijk alles is waar het vandaag op draait. “Veel mensen weten niet dat het maar twintig seconden duurt voordat een dief je auto binnen is en alles mee kan nemen.” Schokkingkamp vult haar daarbij aan: “Dus ook als je maar tien minuten weg bent, of even snel een boodschap moet doen, laat je spullen niet in je auto liggen! Ze zijn er sneller bij dan je denkt.”

We zijn ermee bezig

Wat Schokkingkamp en Versteeg ook mee willen geven aan de Nieuwegeinse bewoner is dat ze willen laten zien dat ze bezig zijn met het probleem. “We maken het nu zichtbaar voor de mensen dat we dit probleem ook zien en ermee bezig zijn.” Aldus Schokkingkamp. Zo te zien lukt het ze heel goed. Als ik mijn spullen inpak om weer te gaan, komen de eerste paar mensen vol nieuwsgierigheid naar de vrachtwagen toe gelopen.

Interview:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.