Verbazing bij tattoozaken en liefhebbers; kleurinkt verboden door mogelijk schadelijke stoffen.

Verbazing bij tattoozaken en liefhebbers; kleurinkt verboden door mogelijk schadelijke stoffen.

Foto genomen door: Else Talsma

Sinds 4 januari mogen tattoozaken geen gekleurde inkt meer gebruiken omdat de inkt mogelijk kankerverwekkende stoffen zou bezitten. De EU was al langere tijd bezorgd over deze stoffen, die overigens ook bepaalde permanente make-up verboden maakt, en heeft nu het gebruik van deze chemische stoffen verboden door middel van de REACH-verordening. Deze nieuwe Europese wet limiteert de regels rondom pigmenten in kleurinkt voor tattoos.

Langere tijd werd er al gekeken naar de mogelijke risico’s die vuile naalden met zich meebrengen bij het injecteren van kleurinkt op de huid. ECHA, het Europese Instituut dat zich bezighoudt met het onderzoeken van chemicaliën en door de EU hierover geraadpleegd wordt, geeft aan dat ze verwachten dat vooral ontstekingen en chronische allergische reacties zullen afnemen door deze maatregelen. Ernstigere gevolgen zoals genetische mutaties of kanker zullen ook nog kunnen afnemen. Alle kleuren krijgen gezondere varianten alleen voor de kleuren blauw en groen bestaan die momenteel nog niet dus zullen tattoozaken voorlopig nog even moeten afzien van het gebruik van die kleuren.

Voor tattooartiesten en liefhebbers zorgt dit wel voor een vervelende wending.  Volgens Andy Spaan, voorzitter van de NBTK, Nederlandse Brancheorganisatie Tattookunst, zegt dat de maatregelen te ver gezocht zijn en dat klanten hoogstens wel eens last hadden van een allergische reactie maar meer niet. “De inkt die wij tot nu toe altijd hebben gebruikt is gewoon goed!”, geeft hij aan. “Brussel en ECHA willen eigenlijk alleen maar zoveel mogelijk risico uitsluiten als voorzorg.” Ook laat Andy weten dat de schadelijke stoffen die ECHA verboden heeft eigenlijk alleen een risico kunnen vormen bij het weg laseren van tattoos waarbij de stoffen mogelijk in je lichaamswerven terecht kunnen komen. Zolang er niet gelaserd wordt komen de schadelijke stoffen niet je lichaam weer in.

"Ze hebben ons echt aan ons lot over gelaten"

De manier waarop de EU dit heeft laten weten aan de tattooshops wordt ook niet echt op prijs gesteld. Veel artiesten geven aan niks af te weten van de verandering in deze regelgeving tot 4 januari zelf. Zo ook eigenaar Rick van de tattooshop “Prik Tattoo”.  “Ze komen niet met oplossingen of alternatieven en ze hebben ons aan ons lot overgelaten”, zegt hij. “Het is echt frustrerend want het is ook niet goed onderbouwd en om direct alles te verbieden is echt te hoog gegrepen.

Over de auteur

Ties Thijssen

Geboren in Amsterdam en opgegroeid in Heemstede vervolgt Ties Thijssen zijn carrière bij de studie journalistiek in Utrecht na het behalen van zijn VWO-diploma. Na twijfel over zijn toekomst kwam hij erachter dat voor een groot publiek zijn mening uitspreken een van zijn sterke punten is. Hij werd op vroege leeftijd al geloofd voor zijn buitengewone presenteer en communicatie skills. Hierdoor kreeg hij overweldigende feedback dat dit wel eens zijn toekomst zou kunnen worden, die hij ook ter harte nam. Tijdens een jaar studeren in Amerika, waarin hij bevriend raakte met de zoon van bekend sportjournalist Tom Caron, kreeg hij de mogelijkheid om het met hem over zijn toekomst te hebben. Na veel advies en goeie woorden van Tom voelde Ties de bevestiging steeds meer: sportjournalistiek zou zomaar zijn droom kunnen zijn. Eenmaal terug uit Amerika begon het proces waar hij nu nog steeds mee bezig is. Deze 22-jarige heeft een toekomst om uit te werken en zal zijn best doen om alles uit zijn carrière te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.