Dierenasiel Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken zorgt ook voor de verwilderde zwerfkatten.

Dierenasiel Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken zorgt ook voor de verwilderde zwerfkatten.

Foto: Ina Bunnik, van zwerfkat Mams

Nieuwegein, door Else Talsma:  Begin deze maand, op 4 April, was het de ‘Wereld zwerfdierendag’. Op de eerder genoemde dag word er aandacht gevraagd voor het bestaan van de geschatte 600 Miljoen zwerfdieren die er wereldwijd zijn, aldus de Martin Gaus Academie. Wat de zwerfdieren in Nederland betreft gaat het vooral over de zwerfkatten. In het dierenasiel van Stichting Dierenhulpverlening in Harmelen, worden de zwerfkatten van de gemeente Woerden en omstreken opgevangen. ‘We proberen de katten een zo waardig mogelijk bestaan te geven,’ aldus vrijwilliger Ina Bunnik (65) die verantwoordelijk is voor de zwerfkatten van de Stichting. 

In het dierenasiel van Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken worden er op locatie twaalf katten en twee zwerfkatten opgevangen. Zwerfkatten worden ook wel straatkatten genoemd, wat dus betekend dat deze dieren op straat leven en geen huis of eigenaar hebben. Het dierenasiel wordt vaak door omwonenden of fabriekseigenaren op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de zwerfkatten, aangezien de katten zich vaak vestigen op industrieterreinen. Als er een nieuwe kat gesignaleerd wordt waarvan Stichting Dierenhulpverlening vermoedt dat het een zwerfkat is, wordt er door de stichting een bandje om de hals van de kat gedaan. Na deze handeling wordt de kat nauwlettend in de gaten gehouden. Als het bandje na een paar dagen nog steeds om de hals van de kat heen zit gaat de stichting ervanuit dat het een zwerfdier is, waarna het dier meegenomen wordt naar het asiel. Bij binnenkomst is het dier de eerste 14 dagen het bezit van de gemeente, door de bestaande ‘bewaarplicht’. Na deze 14 dagen wordt het dier eigendom van het asiel, waarna er actie ondernomen kan worden. Echter wordt deze taak vaak meteen al uitbesteed aan de dierenasiels die al kampen met financiële tekorten ‘de landelijke overheid verantwoordelijkheid moet nemen voor zwerfdieren,’ aldus de Partij van de Dieren.

Wilde zwerfkatten

De socialere zwerfkatten worden definitief opgevangen in het asiel zodat ze weer in een huis terecht kunnen komen, maar dat is voor de wilde zwerfkatten geen optie. Dit heeft te maken met de twee verschillende soorten zwerfkatten die we in Nederland kennen. Enerzijds de gesocialiseerde zwerfkatten die waarschijnlijk ooit in een huis gewoond hebben, anderzijds de wildere katten. ‘Deze katten zijn waarschijnlijk nog nooit in aanraking gekomen met mensen, die kun je niet in een asiel zetten dat is gewoon dierenmishandeling.’ Aldus Ina Bunnik (65).

Toch wordt er ook voor de niet gesocialiseerde zwerfkatten gezorgd, doormiddel van het TNR project, wat voor Trap, Neuture, en Return staat. Hierdoor worden de katten gevangen, gesteriliseerd/gecastreerd, gechipt en daarna weer teruggezet op de locatie waar ze gevonden zijn. Op deze manier heeft het dierenasiel Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken, in de afgelopen zeven jaar al 84 zwerfkatten geholpen.

Financiën                                                                                           

Foto van Ina Bunnik: ‘ze zijn heel lief voor elkaar’.

Foto van Ina Bunnik: ‘ook zijn ze heel lief voor elkaar’.

De verschillende populaties zwerfkatten zijn in het hele gebied op meerdere plaatsen te vinden, waaronder ook in Nieuwegein. de taak van het blijven monitoren en het voeren van deze zwerfkatten door middel van het TNR programma wordt door vrijwilligers uitgevoerd en ook gefinancierd. Zo heeft Bunnik een aantal populaties onder zich ‘We voeren deze dieren elke dag, in de zomer, winter maar ook met de feestdagen.’ Dit betaald Bunnik allemaal uit eigenzak. En dat is zo gezegd ‘best een kostenpost,’ aldus Bunnik.  Hierbij moet er rekening gehouden worden met bedragen van zo’n honderd euro per maand. Ook wanneer er katten uit de populaties overlijden laat de stichting die cremeren: ‘Ik wil ze dan niet in een kadaverton van het stadserf. Dus ik laat ze cremeren, dan krijg ik toch het gevoel dat ze waardig aan hun einde zijn gekomen.’ Maar zo verteld Bunnik ook ‘gelukkig werkt het crematorium hier heel fijn aan mee’. Zo krijgt Bunnik van het dierencrematorium in Utrecht korting wat bederft de crematie van de zwerfkatten uit haar populaties. Ook wordt er door Stichting Dierenlot gezorgd voor gratis voer wat de vrijwilligers maandelijks voor de katten kunnen ophalen “dit is natuurlijk niet genoeg, maar alle kleine beetjes helpen”, aldus Bunnik.

Mensen maken honden en katten tot zwerfdieren, dit heeft natuurlijk verschillende redenen: het achterlaten van het huisdier door een impulsieve aankoop maar ook het niet bewustzijn van het voortplanten van de dieren zijn grote oorzaken van de verschillende populaties in Nederland, aldus de Stray Animal Foundation. Ook Bunnik verteld: ‘Bedenk heel goed voor je een dier aanschaft, het dier heeft niet om jou gevraagd, maar jij vraagt om dat dier. Dus jij bent de eigenaar en jij bent er verantwoordelijk voor. En zorg er dan ook goed voor, en zorg ervoor dat het dier geneutraliseerd en gechipt wordt.’

Aanvullend videofragment: door Else Talsma (Waar er stichting Dierenlot gezegd is, wordt er Stichting Dierenhulpverlening bedoeld)

Over de auteur

Else Talsma

Mijn naam is Else Talsma ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Friesland in 2020 heb ik mijn havodiploma gehaald op het Drachtsterlyceum. Persoonlijk voel ik me altijd aangetrokken tot verhalen en ben ik verschrikkelijk nieuwsgierig. Later zou ik me graag willen specialiseren in het maken van documentaires. Al op jonge leeftijd heb ik in veel theaterproducties, series en films gespeeld. Alhoewel ik daar altijd voor de camera stond heb ik me achteraf altijd meer aangetrokken gevoeld tot wat er achter de schermen afspeelde. En dan vooral tot het maken en bedenken van een concept en het daarvoor onderzoek doen naar verhalen van specifieke mensen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.