In de file bij carwash BP Jutphaas

In de file bij carwash BP Jutphaas

Foto: Jo-Anne Loosman. Rij bij wasstraat

Door de regenbuien op 16 maart is er een bak Saharazand over Nederland heen gevallen. Als gevolg hiervan waren auto’s bedekt met een laag zand. Dit zorgde voor grote rijen vieze auto’s bij de wasstraten. Zo was het ook topdrukte bij de wasstraat van tankstation BP Jutphaas in Nieuwegein.

Tekst door: Lisa de Valk

NIEUWEGEIN- Afgelopen woensdag is er door grote regenbuien Saharazand over Nederland gevallen. Nieuwegein werd niet gespaard. Dit was niet alleen te zien aan de oranje lucht, maar ook aan de met zand bedekte ramen, tuinsets en auto’s. Het is erg scherp zand waardoor de Bovag en Autoweek waarschuwen voor het zelf schoonmaken van je auto. Het kan krassen opleveren en beschadigt de lak van de auto. Om deze reden waren de wasstraten erg populair.

“Sinds het Saharazand hier over het land is gewaaid, is de wasstraat nog niet stil geweest tijdens openingstijden. De dag na de zandstorm draaide de wasstraat in één keer door. Het begint al vanaf 6:00 ‘s ochtends als we opengaan”, vertelt Rashid, een medewerker van carwash BP Jutphaas. De weg is afgezet rondom het tankstation en door middel van pylonen is er een wachtrij uitgezet. “De mensen gingen automatisch een rij vormen midden op straat waardoor er geen auto’s meer konden parkeren toen hebben we een deel afgezet”, aldus Rashid. Het tankstation heeft andere delen van het schoonmaakproces voor auto’s, zoals stofzuigers, afgesloten om zo meer ruimte te creëren voor de carwashrij.

Wasprogramma

De rij valt niet weg te werken, volgens Rashid. “Het is sowieso een drukke wasstraat en het enige wat wij kunnen doen is de boel klaarmaken. Er loopt nu ook een actie voor een wasprogramma die het langst duurt met alles erop en eraan. De meeste mensen kopen deze waardoor het allemaal nog langer duurt”, legt Rashid uit. In dit programma zit een voorreiniger waardoor er eerst water en shampoo over de auto gaan, wat krassen voorkomt. Door dit extra lange programma is al het zand vrij snel van de auto af.

Automobilisten

Er zijn ook mensen die van te voren een kaartje hebben gekocht om hun auto te wassen, maar die alsnog in de lange rij moeten staan om te wachten tot ze aan de beurt zijn. “Ik heb nu wel een beetje spijt dat ik hier sta,” vertelt automobilist Sonja. “Ik heb er echt een hekel aan om zelf de slang uit de garage te pakken en de auto te wassen. Normaal was ik mijn auto wel thuis met mijn eigen doek en emmertje, maar mijn doek werkt niet met dit zand dus ik moest wel.”

Saharazand

Volgens het KNMI komt het Saharazand hier door stof- en zandstormen in woestijngebieden. Dit stof kan kilometers hoog in de lucht komen waardoor er door een luchtstroming van zuid naar noord Saharazand boven ons land komt.  De zware stofdeeltjes vallen al eerder naar beneden, dat gebeurt in Spanje en Portugal. Het dunnere laagje stof valt in Nederland.

Aanvullen video-bericht door: Jo-Anne Loosman

https://www.youtube.com/watch?v=mTau6y3x88E

Over de auteur

Lisa de Valk

Mijn naam is Lisa de Valk, 19 jaar en ik ben tweedejaars student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik zit op dit moment op kamers in Nieuwegein, maar kom oorspronkelijk uit Nieuwerkerk, een klein dorpje in Zeeland. Een grote stap heb ik moeten maken om uit mijn veilige thuishaven te vertrekken en zo de wijde wereld in te gaan. Ik vind het heel inspirerend dat er zo veel verschillende mensen zijn met ieder hun eigen verhaal en ik ben hier vaak erg nieuwsgierig naar. In de journalistiek mag ik deze verhalen omzetten tot producties, wat de studie voor mij zo leuk maakt. Het leven voor en achter de schermen spreekt bij beide aan, ik vind het leuk om dingen te regelen, en mijn eigen ambities liggen bij theater, sport en het sociale leven. Het idee om mensen te interviewen en deze verhalen op de weg terug naar huis achter mijn laptopje uit te werken, vind ik fantastisch. Een Zeeuws meisje op zoek naar avontuur :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *