Betere buurten gaat verder aan de slag in de Muntenbuurt

Betere buurten gaat verder aan de slag in de Muntenbuurt

NIEUWEGEIN – Door Cynthia Wijnen. Op zaterdag 14 mei hebben de bewoners van de Muntenbuurt samen met Betere Buren een nieuw project gepresenteerd. Op deze dag zijn verschillende kunstenaars begonnen met het beschilderen van elektriciteitskasten in de Muntenbuurt. Anita van Boxtel werkt sinds drie jaar bij de gemeente en verteld ons meer over Betere buurten en de schilderactie van 14 mei.  

 

Betere Buurten  

‘Betere buurten is een vernieuwingsproject in Nieuwegein. De Muntenbuurt is de zevende betere buurt. Betere buurten is ongeveer vijf jaar geleden gestart met als doel; het opknappen van de buurt’ 

Het opknappen van de buurt heeft als doel om de buurt op te vrolijken, echter ook groen te houden. Zo wordt er veel geschilderd in verschillende buurten. Daarnaast wordt er gewerkt aan de tegels in verschillende buurten en aan achterstallige speelplekken. 

 

Verloop van de buurten 

‘Wij als gemeente kunnen zelf kiezen welke buurt er aan de beurt is. Dat doen wij op basis van; hoe ziet het riool eruit en hoe is de bestrating en het groen eraan toe. Dan hebben wij een shortlist voor buurten en kijken wij naar de sociale cohesie in de buurt.’ 

Door deze factoren kiest de gemeente een buurt en vraagt vervolgens toestemming aan de Raad. Zij geven de buurt door en hoeveel dit ongeveer zal kosten. Dan is de vraag of het mag of niet. 

Betere buurten is begonnen met de buurten die 50 jaar oud waren. Zij willen al die oude buurten op een ‘betere buurten manier’ aanpakken en opknappen. Zij hopen daarvoor nog genoeg geld te krijgen van de Raad. Verschillende buurten in Nieuwegein hebben namelijk een ander soort hulp nodig in plaats van Betere Buurten. 

 

Muntenbuurt 

Vanaf 2021 is Betere Buurten begonnen met het opknappen van de Muntenbuurt in Nieuwegein. 

‘We zijn ongeveer een jaar bezig om met buurtbewoners een ontwerp te maken, dit duurde in de Muntenbuurt wat langer, doordat wij de corona-tijd hadden. Binnenkort wordt het hele plan gepresenteerd. Dan is het aan ons om een aannemer te zoeken en andere dingen te regelen. Dan duurt het ongeveer anderhalf jaar voordat alles helemaal nieuw is. In totaal duurt het dus zo’n drie jaar per buurt’ 

Het begin is er al wel in de Muntenbuurt. Er zijn in de Muntenbuurt zo’n dertien projecten. Een van die projecten is het beschilderen van verschillende elektriciteitskasten in de Muntenbuurt. Een buurtbewoonster genaamd Joke kwam op het idee door een grote muurschildering. Zij heeft daarna verschillende vergunningen en kunstenaars gevraagd. Elke kunstenaar heeft zijn eigen schilderwerk gemaakt in het thema; Inheemse natuur. Het merendeel is op 14 mei gepresenteerd, maar nog niet alle kasten zijn af. 

‘Dit is eigenlijk pas het begin van het opknappen van de buurt. Dit zijn als het ware de spelden prikjes om de buurt op te knappen.’ 

 

Bewoners 

Betere buurten is ontstaan om een buurt mooier en fijner te maken voor de bewoners. Hierdoor hebben bewoners veel inspraak om de activiteiten in de buurt. 

‘Wij vragen vaak aan bewoners wat zij allemaal nog heel mooi, fijn en goed zouden vinden voor de buurt. Je weet namelijk nog niet helemaal hoe een wijk in elkaar zit, totdat je dit aan de bewoners zelf gaat vragen. Hierdoor proberen wij zo veel mogelijk samen te doen met de buurt’. 

Als de gemeente aan de slag gaat in een buurt wordt er dus wordt er rekening gehouden met de bewoners. Hierdoor komen veel projecten ook vanuit een buurtbewoner uit de buurt. Als een bewoner een idee heeft, kunnen zij naar de gemeente voor een aanvraag. De gemeente kijkt of zij er iets mee en willen doen. 

Als iemand een goedgekeurd idee heeft kunnen wij door ons maandelijkse betere buurt bericht hun idee dan stimuleren en er aandacht voor vragen. Wij helpen ook mee met het organiseren van de projecten.’ 

Een andere reden om te bewoners te betrekken bij de initiatieven is zodat ze trotser worden op hun omgeving. Dit heeft dan weer als gevolg dat mensen in de buurt elkaar vaker willen helpen waardoor er meer verbondenheid komt in de buurt. 

‘In de buurten waar wij al klaar zijn, merk je dat de bewoners heel blij zijn met wat er allemaal in de buurt is gedaan en gebeurd. Zo komen zij nadat de buurt is opgeknapt, nog steeds met veel leuke ideeën.’ 

 

Over de auteur

wouter Voermans

Ik ben Wouter Voermans (2004), student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben geboren en getogen in Wagenberg en heb mijn havo afgerond aan het Graaf Engelbrecht in Breda. Mijn interesses zijn erg breed, maar ik specialiseer mijzelf in sport. Het lijkt me heel leuk om commentaar te mogen geven van sportwedstrijden en daar unieke gebeurtenissen mee te maken. Daarnaast vind ik het interessant om unieke verhalen over mensen te maken en dit over te brengen aan een groter publiek. Graag zou ik tijdens mijn opleiding alle facetten van het vak willen leren en er tijdens mijn studie achter komen waar ik later verder mee wil gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.